Just nu klockar kostenheten tider på diskmaskinerna, minskar kemtekniska produkter och sätter timers på maskinparken. Den redan klimatmedvetna enheten tar genom verksamhetsutvecklingen nästa steg i hållbarhetsarbetet och kartlägger sin energianvändning.
– Vi har arbetat med hållbarhet i många år. Allt eftersom kunskapsnivån ökar bland medarbetarna finns också viljan göra lite mer. Idén till att kartlägga energianvändningen kommer från en kombination av intresserad personal, omvärldsbevakning, höjda kunskaper och det ekonomiska läge som vi har till följd av omvärldsläget, säger Anki Torstensson, kostchef.
När Axet träffar henne har hon tillsammans med personalen tagit emot ett halvt ton grönsaker från en lokal producent. Kostenheten strävar efter attservera så mycket lokalt som möjligt och att ta tillvara på all mat. Hållbarhetsperspektivet har de haft med sig länge men att vara nöjd för att de redan gjort många åtgärder är inget alternativ.
– Allt som vi gör i köken påverkar vår miljö. Vi är en energislukande verksamhet och det är viktigt att alla ser sin del i vad som kan göras och hur det arbete man gör i sin tur påverkar vår miljö, säger Anki Torstensson och fortsätter:
– Vår verksamhet kan vara en viktig kugge till att vi inte blir bortkopplade från elnätet till följd av hög belastning. Prisbilden är också en bidragande faktor.
Energikartläggningen pågår inom hela verksamheten.
– Vissa satsningar kan man räkna på, visa hur det påverkar och ge återkoppling om hur mycket energi de sparar, säger Anki Torstensson.
Det går exempelvis att räkna på åtgärder som att minska användningen av kemtekniska produkter så som rengöringsmedel som kräver lång sköljning till att alltid fylla diskmaskinerna eller att bara värma diskvattnet just så länge som krävs.
Andra åtgärder kräver att personal i köken identifierar energitopparna.
– Det är ett levande arbete som genomsyrar allt vi gör. Det handlar många gånger om enkla lösningar i vardagen, säger Catrine Hernlind, sektionschef.
Hon och hennes kollegor håller exempelvis koll på när maskiner startas, i vilka moment de används och under hur lång. Nästa steg är att hitta åtgärderna och förändringarna som kapar energitopparna. Något uttalat mål för kartläggningen finns inte än utan den är ett arbete i process.
– Så länge vi inte har tillgång till data om hur mycket energi varje kök använder har vi inte gjort någon sådan målsättning. Just nu är det viktiga att alla känner ett ansvar och vill göra en insats, säger Anki Torstensson.
Anki Tostensson, kostchef i Vara kommun.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.