2023-02-16 08:49Nyheter

Nadja Enqvist: "Undersköterska är ett väldigt givande yrke"

Bild på Nadja Enqvist, undersköterska i Vara kommun.Nadja Enqvist, undersköterska i Vara kommun, började som sommarvikarie men är nu tillsvidareanställd.

Nadja Enqvist, är undersköterska på LLS-gruppboendena Målaren och Visaren, i Vara kommun.
 
Vad gör du en vanlig arbetsdag?
– Vi stöttar brukarna med olika saker som de behöver stöd med. Det kan handla om allt från matlagning, göra ärenden till att städa. Vi ger stöd kring det vanliga i livet helt enkelt. Syftet med vårt arbete är att brukarna ska bli mer självständiga i alla moment. Det innebär att vi arbetar mycket med verbalt stöd och vägledning.
Varför utbildade du dig till undersköterska?
– Jag har alltid varit intresserad av att arbeta med människor men inte vetat på vilket sätt. 2019 sökte jag sommarjobb inom hemtjänsten i Vara kommun. Efter det sökte jag till vård- och omsorgsutbildningen på Campus Västra Skaraborg och fastnade för LSS-verksamheten direkt och fick praktik på Målaren. Det är den bästa praktikplats jag har haft. Det är en underbar arbetsgrupp och det var som att komma hem. Utbildningen i sig är intensiv men rolig och lärorik. Det är också roligare att arbeta i yrket när du har kunskap om hur du kan hjälpa till.
Är jobbet som du trodde på förhand?
– Både ja och nej. Jag trodde innan att arbetet mest innebar att arbeta med med äldre men arbetet är mycket bredare. Du kan arbeta på exemeplvis sjukhus, vårdcentral, äldreboende eller inom LSS-boenden. Undersköterska är ett viktigt jobb.
Vad ger dig arbetsglädje?
– Jag älskar att arbeta med människor och att se de man jobbar för utvecklas. Det är meningsfullt att se människor komma framåt och det är kontakten med individen som gjort att jag fastnat för yrket. Dessutom är det härligt att gå till jobbet och veta att man möts av människor som tycker om en.
Vilket råd vill du skicka med till sommarvikarier?
– Det är att ta tillvara på tiden. För min del ledde sommarjobbet till att jag sökte utbildningen och jag vill verkligen passa på att säga, sök! Vi behöver bli fler och undersköterska är ett väldigt givande yrke.Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman