2024-05-30 12:05Pressmeddelande

Vara toppar ranking om miljöfordon – för andra året i rad

En kvinna och en man står framför en vit bil. Båda håller i ett diplom.Gabriela Bosnjakovic, kommunstyrelsens ordförande och Dan Lindbäck, fordonsansvarig.

För andra året i rad står Vara kommun som segrare i kategorin "Störst förbättring kommun" när Miljöfordon Sverige och Dun & Bradstreet tillkännager den årliga rankingen Miljöfordonsdiagnos. 

– Det är så roligt att se att allt arbete med att byta ut gamla bensin- och dieselbilar ger resultat. Jag vill passa på att tacka de som ställer upp och hjälper till med omställningen så att vi kan fortsätta att elektrifiera vår fordonsflotta, säger Dan Lindbäck, fordonsansvarig i Vara kommun.

Placeringen är ett resultat av att vi har fördubblat antalet elfordon både avseende personbilar och lätta lastbilar.

Kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic om resultatet:

– En fossilfri fordonsflotta är ett utpekat område i kommunens miljöstrategi. Att Vara placerar sig högst i kategorin "Störst förbättring kommun" i år igen är ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll. 

Om rankingen

Miljöfordonsdiagnos är en årlig ranking av kommuners och regioners fordonsflottor med avseende på hur de står sig mot riksdagens uppsatta miljömål om minskade koldioxidutsläpp till 2030. Rankingen bygger på dataunderlag från Dun & Bradstreet med uppgifter från den samlade fordonsflottan som sedan analyserats av Miljöfordon Sverige. Det finns två kategorier; ”Bästa resultat” visar nuläge och ”Störst förbättring” visar förändring sedan föregående år.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling