2019-04-30 11:10Pressmeddelande

Vara kommuns deltagande i Europaveckan 2019

null

Vad är Europaveckan?

Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes. Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade då ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Detta för att ställa vapentillverkningens viktigaste råvaror under överstatlig kontroll.

Till minne av Schumans 9 maj-deklaration beslutade EU:s stats- och regeringschefer vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbetet mellan Europas folk.

Initiativet till en Europavecka i Sverige togs inför 50-årsjubileet av 9 maj år 2000. Syftet med projektet Europaveckan är att uppmärksamma Europadagen och att framhäva kulturell mångfald och rikedom i Europa.

Tema för Europaveckan i Vara 2019: EU (Europeiska Unionen) med anledning av att det är val till Europaparlamentet den 26 maj 2019. I Vara uppmärksammas Europaveckan på många sätt: i skolorna, på äldreboenden, på biblioteken med mera.

Program

6 maj Nationalismens framfart – EU-valet och Europas framtid

Vara Folkhögskola kl. 18.00 Ingen föranmälan krävs.

Vladislav Savic kommer under sin föreläsning att prata om aktuella frågor inom EU och Europa samt demokratifrågor. Savic var under många år utrikeskorrespondent på Sveriges Radio och är expert på Mellanös­tern, Syrien och Ryssland men även mycket kunnig inom andra områden, däribland Europa- och demokratifrågor.

7 maj Ovanstående föreläsning för samtliga elever på Lagmansgymnasiet.

6-11 maj Utställning med information om EU på biblioteken i Vara, Kvänum, Vedum och Levene.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling