2018-03-15 07:35Pressmeddelande

Vara kommunarkiv blev Årets arkiv 2018

null

Vara kommunarkiv tilldelades under onsdagen utmärkelsen Årets arkiv 2018 på Arkivforum i Stockholm. Vara kommun vann priset i konkurrens med SGU (Svergies geologiska undersökningar) och Tekniska verken i Linköping. Utmärkelsen Årets arkiv delas ut varje år av fackförbundet DIK och prissumman är 25 000 kronor.

På plats för att ta emot priset fanns kanslichef Emelia Larsson, arkivarie Jörg Siewert och arkivhandläggare Marine Rundkvist-Nilsson.
- Det är fantastiskt roligt att det enorma arbete som vår personal lägger ner på utveckling, digitalisering och inkludering uppmärksammas på detta sätt. Vi är så glada och stolta över utmärkelsen och denna bekräftelse på att vi gör ett bra jobb säger en mycket glad Emelia Larsson.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
Vara kommunarkiv är landsortsarkivet med ambitioner som ständigt blickar framåt mot nya utmaningar och utvecklingsområden. Arkivet har en stark förankring i kommunen och nya arkivlokaler invigdes 2013.

Arkivet främjar utveckling, hembygd och digitalisering. Arkivet bestod år 2006 enbart av en anställd. Idag har arkivet fem anställda med olika specialistkompetenser. 2009 startade de ett unikt samarbete med kommunens arbetsmarknadsenhet där arkivet får resurser för att digitalisera Varas historia och andra dokument. Bland annat med unika fotografier som bearbetas och arbete med att ta fram historierna bakom dessa. Allt detta har sedan tillgängliggjorts i ett unikt webbarkiv.

Man har många besök på arkivet och arbetar aktivt för att bli en samlingspunkt med möjligheter till forskning och möten. Vara har även ett aktivt samarbete med grannkommunerna där de driver flera IT-projekt tillsammans, exempelvis med ett e-arkiv sedan 2017. Vara har övergått till den processbaserade arkivredovisningen.

För mer information kontakta arkivarie Jörg Siewert, tfn 0512-310 33.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling
Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson