Den 1 januari 1894 blev Vara, med sina nästan 500 invånare, utsedd till köping. Denna händelse är en viktig milstolpe i Varas historia. Järnvägen mellan Herrljunga och Uddevalla hade kommit till 27 år tidigare, 1867, och tillsammans med läget mitt i den västgötska myllan lade detta grunden för Varas mycket positiva utveckling. När begreppet köping avskaffades i samband med kommunreformen 1971 övergick Vara köping till att bli Vara kommun.
Under hösten kommer själva jubileumsfirandet få en hemvist i form av en stor utställning. på Vara bibliotek. Utställningen, som görs i samverkan med föreningar och studieförbund, var något som efterfrågades av engagerade föreningar tidigt i planeringsprocessen. Utställningen kommer att visas i en till biblioteket intilliggande lokal som tidigare inte använts. En festlig vernissage den 28 september, i samband med årets Skördemarknad, kommer att inviga utställningen. Utställningen kan besökas under bibliotekets öppettider fram till sista november.
Under hela 2019 har och kommer jubileet att uppmärksammas på olika sätt.
Föreningar och studieförbund i kommunen bjöds tidigt in att delta i firandet av jubileet och ett tiotal föreningar har under året deltagit i sammanlagt tre träffar för att planera jubileumsåret Vara köping 125 år.
Jubileet har uppmärksammats genom olika arrangemang och händelser under året. Vara hembygdsförening har t ex arrangerat utställningen ” Kända och mindre kända Varabor” på Bengtssonska magasinet samt hållit i en Natur- och kulturvandring i centrala Vara med fokus på hur handlare och hantverkare var verksamma år 1894, året då Vara upphöjdes till Köping. Utställningshallen på Vara bibliotek har visat gamla Varafotografier sammanställda av Jerker Pettersson. Edmonds Big Band arrangerade en mycket välbesökt jubileumskonsert som avslutade årets Sommarkväll på slätten. Ryda Skidklubb förlade i år, p g a jubileet, sitt Kulturpass till centrala Vara. Vara kommunarkiv har deltagit på Vårmarknaden och under Jordgubbens dag med en utställning om Varas historia.
Redan befintliga arrangemang har också uppmärksammat jubileet genom att man i samband med och inför arrangemanget lyft fram jubileumsåret genom diverse informationsmaterial, såsom symbol, informationsfoldrar med mera.
Under hösten kommer också Köpmannaföreningen, i samverkan med Vara hembygdsförening, att visa fotografier i butikernas skyltfönster. Fotografier som visar hur huset där butiken finns sett ut förr i tiden.
Evenemang där Vara 125 år uppmärksammats under året:
Skaraborgshistorier Filmprojekt. Park Bio 28 februari. Arr: Kulturenheten
Vem är Vara? Föreställning med kulturskolan. Vara konserthus 2 april. Arr: Kulturskolan & Vara konserthus
Vårmarknad med utställning om Vara köping 125 år – 18 maj. Arr Vårmarknad: Köpmannaföreningen & Arr: Utställning Vara kommun
Jerker Pettersson Varabilder fotoutställning – Vara bibliotek 14 juni-2 augusti. Arr: Kulturenheten
Jordgubbens dag med utställning om Vara köping 125 år – 29 juni Arr: Kulturenheten
Natur- och kulturvandring Bengtssonska magasinet Vara centrum – 7 aug Arr: Vara hembygdsförening i samverkan med Vara kommun
Kulturpass Vara centrum – juni-augusti. Arr: Ryda SK
Kända och mindre kända Varabor utställning Bengtssonska magasinet – juni-sep Arr: Vara hembygdsförening
Sommarkväll på slätten musikunderhållning i Badhusparken – juni-aug Arr: Studieförbunden i Vara kommun
Sommarkväll på slätten: Edmonds Big Band Jubileumskonsert Badhusparken – 29 augusti Arr: Edmonds Big band
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.