Garanterat jobb som stödassistent efter studenten.
Det erbjudandet ges till de elever som valt den pedagogiska och sociala inriktningen på Barn- och fritidsprogrammet, har godkända betyg och haft sitt arbetsplatsförlagda lärande, APL, inom Vara kommuns verksamhet.
Det är brist på stödassistenter, något som kommunen är tvungen att erbjuda till personer med funktionshinder. För att få ekvationen att gå ihop har Vara kommuns enhet för omsorg av personer med funktionshinder och Barn- och fritidsprogrammet inlett ett samarbete.
Det handlar dels om att lyfta fram inriktningen på utbildningen, dels att sprida kunskap om att yrket finns och vad man jobbar med.
Det är nog många som inte riktigt vet vad en stödassistent gör. Ovissheten gör att man kanske inte vågar söka utbildningen och inriktningen utan man väljer något som man känner till lite bättre, säger Helena Kjällgren Tandoc, verksamhetspedagog som arbetar med kompetensutveckling för personal inom omsorgen för personer med funktionshinder.
Det krävs fingertoppskänsla för att vara stödassistent, att kunna ha ”händerna på ryggen” men samtidigt vara redo att ge det stöd som brukaren behöver för att kunna göra det den vill.
En brukare vill kanske baka en kaka och bjuda sin mamma på fika. En vårdare bakar åt honom eller henne medan en stödassistent gör så att det är brukaren som bakar kakan. Det handlar om olika mindset, förklarar verksamhetschefen Håkan Olsson.
En som har erfarenhet av både utbildningen på Lagmansgymnasiet och yrket är Tindra Eriksson. Under den första perioden med arbetsplatsförlagt lärande, APL, som görs i ettan var hon på en förskola. Det kändes inte helt rätt. Feriepraktiken under sommarlovet gjorde hon på ett boende vilket ledde in henne på vägen till stödassistentyrket.
Jag tycker om att hjälpa människor genom att motivera och utmana och få vara en del av deras utveckling. Det ger mycket att få se dem växa i sig själva, säger hon.
Måndagen efter studenten började hon jobbet på daglig verksamhet som finns på gamla Odengården i Vara. Hon kände brukarna och verksamheten sedan tidigare. Hon var där två dagar i veckan under sin APL i årskurs tre.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.