2024-05-22 06:21Pressmeddelande

Rekordhögt betyg för företagsklimatet i Vara kommun

På vänster sida en porträttbild på en kvinna med mörkt hår. Hon bär en vit skjorta och har armarna i kors. Hon ser glad ut. På höger sida är det en porträttbild på en kvinna med blont kortklippt hår. Hon bör en svart tröja och en kavajväst. H...

Företagen i Vara kommun ger kommunen en 4 på en 6-gradig skala när det gäller det sammanfattande omdömet av det lokala företagsklimatet.

Varje år genomför Svenskt Näringsliv en enkätundersökning där företag får bedöma förutsättningarna för att driva företag i landets alla kommuner.

 

– 

Att Vara får det högsta betyget sedan mätningen började är väldigt glädjande, säger kommunstyrelsens ordförande Gabriela Bosnjakovic. Det visar att kommunen och näringslivet gemensamt tar ansvar för att skapa tillväxt här.

Under de senaste åren har kommunen anpassat både organisation och arbetssätt för att bättre kunna möta företagens behov.

 

– 

Företagsklimat handlar om attityder och bemötanden i alla delar av den kommunala organisationen. Alla befattningar behöver vara ”näringslivschefer” om än utifrån olika perspektiv. Fokus behöver vara på att möta medborgarna koordinerat och utifrån ett helhetstänk, säger Johanna Forslund Kullander, samhällsbyggnadschef på Vara kommun.

Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking är en attitydundersökning och en av flera mätningar av företagsklimatet. En annan är Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) mätning ”Insikt” som följer upp de medborgare som faktiskt haft ärenden hos kommunen.

 – De här mätningarna har de senaste åren pekat i samma positiva riktning, säger Gabriela Bosnjakovic, vilket bekräftar att kommunen gör rätt saker.

–  Det vi ska göra mer av framåt är att utveckla nya – och vidareutveckla befintliga e-tjänster – så att vi kan serva medborgare dygnet runt. Även att utveckla tjänster för öppna data så att medborgare själva – när de vill – kan hitta den information de efterfrågar, fyller Johanna Forslund Kullander på med.

Sedan ett år tillbaka finns ett inrättat Kontaktcenter i kommunen som vid mätningar och uppföljningar visar att allt fler får hjälp snabbt utan att behöva jaga enskilda handläggare. En väg in spar tid för medborgarna, kortar handläggningstider och skapar mer tid för utveckling i den kommunala organisationen.

– Vi ser en positiv utveckling och fortsätter arbetet framåt tillsammans med näringslivet. Det är det som ger resultat, säger Gabriela Bosnjakovic.

För frågor: 
Gabriela Bosnjakovic, Kommunstyrelsens ordförande, Vara kommun, tel. 0767-60 40 82
Johanna Forslund Kullander, Samhällsbyggnadschef, Vara kommun, tel. 0768-33 07 01


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Lisa Johnsson
Kommunikatör
Lisa Johnsson