2023-10-05 05:00Pressmeddelande

Projekt som bygger vägar både ut i naturen och arbetslivet

En man i stövlar och en man i sandaler och vit keps går på en lång spång byggt i trä över en väldigt blöt mosse.Håkan Olsson och Rune Karlsson på spången som är 1 100 meter och går rakt över gungflyn på Rösjö mosse.

Upprustade stigar och ett stort antal spänger kommer göra det möjligt för fler att ta sig ut i den speciella miljön på Rösjö mosse.
– Det är verkligen spektakulärt att kunna gå torrskodd rakt över gungflyn, säger Rune Karlsson som kom med idén till projektet.
 
Det praktiska arbetet med leden började för tre år sedan. Det är en grupp deltagare på Arbete, sysselsättning och integration som gjort jobbet. En grupp har byggt alla spänger i en lokal i Vara som sedan fraktats ut till Bastöna. En del av den gruppen och några andra har arbetat med att göra i ordning stigen och att få varje spång på plats. Förutom arbetet med leden har det också varit en del i deras väg ut i arbetslivet.
  Det är få saker som är så bra som det här för att hjälpa personer att komma igång och ut i arbetslivet. Att få vara ute i naturen och göra något så konkret, säger Håkan 
Olsson, chef för Arbete, integration och sysselsättning.
Det handlar bland annat om att stärkas som person, att sätta sig i förarsätet för sitt liv igen, få rutiner och tydliga regler samt att fungera i en grupp.
– Ett av våra ”problem” har varit att så många i gruppen fått arbete att vi ibland haft brist på personer som kunnat jobba med det här, säger Håkan Olsson och berättar att ungefär 30 personer deltagit i projektet fram tills nu.
1 100 meter lång spång
Leden liksom naturreservatet, börjar vid hagen till det 
gamla Bastöna. Den ligger en bit in i skogen längs stigen som börjar vid gammelgården Bastöna. Leden går längs med mossen fram till Rösjön där den viker av och går längs med sjökanten och sedan vidare till Olas öja. Där går den rakt ut på mossen där det är riktigt blött. Den spången är hela 1 100 meter! 
– Förr fanns det en vinterväg här, men nu kommer det att gå att ta sig över året om. Det är en väldigt häftig upplevelse, säger Rune Karlsson.
Leden går sedan tillbaka till hagen på gamla Bastöna. 
Totalt är slingan ungefär fem kilometer.
Planer för hösten
Projektet med leden är inte riktigt klart än. Covid-19, 
inbrott där bland annat deras fyrhjuling och motorsågar stals och svårigheter att få tag på virke har gjort att arbetet tagit längre tid än beräknat. Sommarens regnande har också satt käppar i hjulen eftersom det inte gått att köra ut nya färdigbyggda spänger.
– Vi ska bygga ett torn på en plattform i mossen. Det blir som ett vindskydd som man kan gå upp på taket på och få en fin överblick över hela mossen. Vi ska också bygga ett högre torn där det tidigare fågeltornet stod, säger Håkan Olsson om höstens planer.
   Fast egentligen tar arbetet aldrig slut.
– Jag ser leden och området kring gamla Bastöna som ett evigt arbete. Vi har ansvar att förvalta den och leden så de finns även för framtida besökare. Det är en så fantastisk miljö att få besöka och nu med upprustad led och spänger blir den tillgänglig för fler än tidigare, säger Håkan Olsson.
Frågor som fick ja till svar
För det är just den fantastiska miljön som drog igång hela projektet från början. Skulle inte området med Rösjö mosse vara något för Vara kommun att visa upp? Kanske skulle en upprustning och utbyggnad av leden få fler att uppleva den speciella miljön, både kommuninvånare och turister? Frågorna kom för ett antal år sedan från Rune Karlsson 
i Norra Vånga Excelsior-
förening Hembygden. Kommunens dåvarande besöksstrateg Mija Gustafsson gillade idén och det hela tog sin början men det tog lite tid innan den började förverkligas. Idén fick även gensvar från Sparbanksstiftelsen Skaraborg som beslutade att stödja projektet.
  Vi ser hela projektet med Rösjö mosse som ett viktigt projekt; dels för att tillgängliggöra och ge möjlighet att upptäcka mer av naturen och alla upplevelser den bjuder på, dels för att området blir tillgänglighetsanpassat och barnvänligt. Det är också positivt att projektet ger möjlighet för de som är på väg ut i arbetslivet att få en meningsfull och givande sysselsättning. Sist men inte minst uppfyller projektet de krav på hållbarhet och miljö som vi tycker är viktiga 
i de projekt vi återinvesterar i, berättar Mats Johansson, ledamot i Sparbanksstiftelsen Skaraborg.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.