2019-09-02 09:34Pressmeddelande

Prao – en möjlighet för alla inblandade

null

Veckorna 42, 43 och 45 är det återigen dags för elever från kommunens två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Det är därför hög tid för de arbetsgivare som önskar erbjuda praoplatser inför höstens omgång att lägga in dessa i det praktikverktyg som kommunerna inom Skaraborg använder. Redan på måndag den 2 september 2019 börjar eleverna att söka sina platser.

Vara kommun har inom Skaraborgs kommunalförbund använts som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever i åttan och nian. Förhoppningen är att även den kommande praoomgången ska bli lyckad för alla inblandade parter.

– Prao är en chans för unga att prova på olika yrken och en möjlighet för arbetsgivare att lära känna oss som kommer att söka jobb i framtiden, säger Sigrid Jonasson som lärde sig massor under sin praovecka på Lumber & Karle under vårterminen 2019.

Sigrid Jonasson ser fram emot att nu återigen få chansen att praktisera genom prao.

– Den här gången skulle jag gärna testa på att vara på exempelvis en tidning, säger Sigrid Jonasson som även om hon trivdes bra på sin tidigare praktikplats ändå inför höstens praktikperiod vill ta vara på möjligheten att testa på olika yrken.

Den utvärdering som gjordes efter vårterminens omgång av praktisk arbetslivsorientering, prao, visade att eleverna uppskattade möjligheten att få inblick i olika yrken. På samma sätt har reaktioner från de arbetsgivare som tagit vara på möjligheten att möta framtidens kollegor varit väldigt positiv.

Mer information om prao och hur arbetsgivare erbjuder platser samt hur elever söker platser finns på: https://vara.se/naringsliv-och-arbete/prao/

Kontaktpersoner:

Johanna Forslund Kullander, näringslivschef, tel: 0768-33 07 01
Erik Mannikoff Petersson, studie- och yrkesvägledare, tel: 0512-314 32


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling