2017-06-22 09:41Pressmeddelande

Nya Jordgubbens Dag - ett miljömärkt event

null

Nya Jordgubbens Dag kan nu sälla sig till en fin skara event, såsom Vasaloppet, som ett miljömärkt event.

Vara kommun är mycket glada över att ha tagit ännu ett steg mot ett mer hållbart evenemang genom miljömärkningen.

– På arbetsmarknadsenheten i Vara kommun jobbar vi till vardags med miljötänk genom exempelvis avfallshantering. Vi tycker att det är naturligt att göra det även under Nya Jordgubbens Dag. Förra året väcktes därför tanken hos oss om att miljömärka eventet och det har kommunen nu gjort, säger Melinda Hermansson, arbetsledare på Arbetsmarknadsenheten i Vara kommun.

Det är stiftelsen Håll Sverige Rent som står bakom diplomeringen Miljömärkt Event med syftet att vägleda och inspirera till att genomföra event på ett mer hållbart sätt. Genom att uppfylla 47 olika kriterier inom olika områden kan ett event diplomeras av stiftelsen.

– Det handlar mycket om att Vara kommun som ansvarig för eventet vill visa att vi tar ansvar och vill föregå med gott exempel. I år kommer vi att fokusera extra på området avfall genom att ha fem sopstationer utplacerade på evenemangsområdet. Där kan besökarna sortera sitt avfall. Vi ser det här som en bra start och hoppas att vi kan bli bättre för varje år som går även inom andra områden än avfall, säger Lina Alfredsson Mihlzén, Hållbarhetsstrateg Vara kommun.

Cykelparkering

En del i miljötänket är att uppmuntra fler till att ta cykeln till Nya Jordgubbens Dag. Nytt för i år är därför att det på Hotellgatan mittemot Vara kommunhus kommer att finnas en stor cykelparkering.

-Vi hoppas att många tar cykeln istället för bilen och det här är då bästa parkeringen, säger Jonas Lundin, producent för Nya Jordgubbens Dag, samtidigt som han välkomnar alla till Varas egen festival.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling