2018-06-29 15:25Pressmeddelande

Nationell bredbandskonferens till Vara 2019

null

Den 29-30 januari 2019 kommer Nationell Bredbandskonferens arrangeras för tredje gången och 2019 är det Västra Götalandsregionen som är arrangör för konferensen. Det är Vara kommun som är värd för konferensen och under två dagar kommer gäster från hela Sverige besöka Vara Konserthus.

-Vi är glada och stolta över att få Nationell Bredbandskonferens till Vara konserthus. En konferens som tilldelas genom Bredbandsforum, regeringens organ för genomförande av den nationella bredbandsstrategin. Vi har under 1,5 år jobbat med denna konferens, bearbetat och gjort en gedigen ansökan som nu ger frukt” säger Jonas Lundin, VD på Destination Vara. Vara kommun blir värdkommun och Västra Götalandsregionen och Bredbandsforum är arrangör.

- Andelen hushåll på landsbygden i Vara kommun som har fiber indraget eller i närheten är hela 98,75% vilket gör det högst i länet enligt PTS senaste bredbandskartläggning. Andelen hushåll på landsbygden som dragit in fiber ligger bra till, dubbelt så hög som i snittet i Sverige faktiskt” säger Jonas Dahlin, digitaliseringsstrateg Vara kommun.

- Jag är mycket glad att konferensen kommer till Västra Götaland och Vara kommun”, säger Helena L Nilsson, regionutvecklingsdirektör på Västra Götalandsregionen.
- Vårt län har idag en jämförelsevis hög andel hushåll på landsbygden med fiber. Vi tror att det till stor del beror på att vi har en bred mix av nätbyggare och ett stort lokalt engagemang. Det har inte bara lett till en hög takt av fiberutbyggnad utan även att landsbygden har levt upp på ett sätt som knappast annars varit möjligt.”

- Ett helt uppkopplat Sverige är en grundbult för ett hållbart digitaliserat Sverige. Den nationella bredbandskonferensen är en viktig och uppskattad mötesplats som sätter fokus på betydelsen av ett framtidssäkert bredband. På konferensen sprids erfarenheter och den hjälper till att öka engagemanget på lokal, regional och nationell nivå. Att konferensen arrangeras på olika platser i landet är en styrka och jag är glad att Vara kommun tillsammans med Västra Götalandsregionen har tagit på sig värdskapet för 2019 års konferens, säger Nicklas Liss-Larsson, kanslichef på Bredbandsforum.

- Vi räknar med 250 gäster som kommer till Vara under två dagar. Det blir ministrar, föreläsare och deltagare från hela Sverige vilket gör att Vara kommer att sättas på kartan ännu mer som en naturlig konferens och mötesplats avslutar Jonas Lundin.

Arrangör: Västra Götalands Regionen
Kontaktperson: Eric Åkerlund
Regional Bredbandskoordinator, Västra Götalands Regionen, 0705-366 306
Eric.akerlund@vgregion.se

Värd kommun: Vara kommun
Kontaktperson: Jonas Dahlin
Digitaliserings strateg, Vara kommun, 0512-318 35
Jonas.dahlin@vara.se

Sammanställt ansökan: Destination Vara
Kontaktperson: Jonas Lundin
VD Destination Vara, 0512-314 40
Jonas.lundin@destinationvara.se

#sägjatillvara

#destinationvara

#varakommun

#västragötalandsregionen


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling