2019-06-04 10:50Pressmeddelande

Läsfrämjande projekt för kommunens äldre

null

Förra året påbörjade biblioteket och hemtjänsten i Vedum ett samarbete för att öka äldres tillgång till böcker. Detta blev ett pilotprojekt för det nystartade initiativet LäsVara, som nu finns i alla hemtjänstområden i Vara.

– Jag och Pia Saxberg, enhetschef för hemtjänsten i Vedum, funderade kring vad vi kan göra för att få fart på läsningen och kom på det här med bokpåsar, berättar kulturhandläggaren Jeanette Ryman.

LäsVara fick fart i Vedum och har i år finansierats med pengar från Kulturrådet. I och med det anställdes en projektledare, Fredrik Löfqvist, som samordnar arbetet med bokpåsarna.

– Vi har fem olika påsar och brukar hålla ett samlat tema i dem. Till exempel en som handlar om ”Förr i världen” och en om trädgård. Vi försöker ha någonting för alla. Tanken är att påsarna ska bytas var tredje månad ungefär, så att de får nytt innehåll och alla hinner använda dem.

Biblioteket fyller påsarna och hemtjänstpersonalen tar med dem till intresserade brukare.

– Många äldre är väldigt ensamma och det här är ett bra sätt att ta vara på den sociala samvaron med hemtjänstpersonalen, det kan handla om att spela ett enklare spel, läsa tidningen eller att högläsa en novell, berättar Jeanette.

Förhoppningen är att öka tillgängligheten, läsglädjen och det kulturella utbudet så att fler kan ta del av bibliotekets verksamhet.

I Vedum har projektet tagits emot med glädje och många av brukarna har varit nöjda med upplägget. En av dem är Kerstin Ohlsson från Längjum.

– Jag har alltid varit mycket på biblioteket så jag uppskattar det här väldigt mycket.

Jeanette och Fredrik hoppas på fortsatt finansiellt stöd så att de i framtiden kan utöka projektets omfattning och exempelvis kunna erbjuda ljudböcker eller bokpåsar till personer inom övriga omsorgen.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling