2023-06-20 05:00Pressmeddelande

Glass i stora lass till Jordgubbens dag

Kvinna håller i termometer i kastrull med sockerlag. Hon har förkläder och mössa.Kocken Linda-Mari Karlsson Näs kokar sockerlag till 115 grader, en av beståndsdelarna i glassen som ska serveras på Jordgubbens dag.

10 liter vispgrädde, 2 kilo äggula, 2 kilo socker, 5 vaniljstänger och lite vatten.
Vad blir det?
Glass till Jordgubbens dag!

 

Under några veckor har personalen i köket på Lagmansgymnasiet tillverkat glass i omgångar.

– Vi har gjort totalt 220 liter glass, berättar kocken Linda-Mari Karlsson Näs.

De har delat upp det i satser om 10 liter grädde åt gången eftersom den mängden ger bäst resultat. Den ger 30 liter färdig glass.

Allt börjar med att äggulan sakta vispas luftig och grädden blir lätt vispad i en annan maskin under tiden.

– Vi kokar sockerlag på socker, vaniljstänger och lite vatten. Den ska bli exakt 115 grader, säger Linda-Mari.

Sockerlagen vispas ned i äggsmeten och sedan ska den gå tills allt svalnat till rumstemperatur. Då är det dags att blanda i den i vispgrädden, skopa för skopa. Det sista som ska i är en deciliter citronvodka så att glassen inte blir isig när den fryser. Tidigare år har flera av kommunens kök delat på uppgiften men för att minska transporterna och risken för att glassen tappar kyla görs allt på ett ställe.

Nu står vaniljglassen staplad i lådor i frysrummet i väntan på Jordgubbens dag. Då ska den serveras med jordgubbar till besökarna.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.