2024-04-03 04:00Pressmeddelande

Flygeln dit Kulturskolan ska flytta först ut

Röd tegelbyggnad i två våningar med höga smala fönster. I förgrunden finns en gata med en trädallé.Flygeln dit Kulturskolan kommer att flytta in är först ut när huvudbyggnaden av Alléskolan ska renoveras och byggas om.

Huvudbyggnaden på Alléskolan kommer att börja byggas om med start i juli/augusti.
Först ut är flygeln där bland andra Kulturskolan ska vara.

Projektet kommer att delas upp i fem etapper. Den första omfattar de två våningarna i flygeln mot Allégatan. Nästan hela bottenvåningen kommer att byggas om till Kulturskola. Det kommer bland annat bli undervisningsrum, ensemblerum och personalrum. Ritningarna har Kulturskolans personal varit med och tagit fram.

Rummen kommer att anpassas så att den passar undervisningen och det ska bli bra ljudisolering. Lektionerna kommer börja på eftermiddagen så att de inte stör undervisningen i klassrummen på ovanvåningen, säger Pelle Nilsson, utvecklingsledare på bildningsförvaltningen, och tillägger att Kulturskolan kommer att få en egen entré.

Kulturskolans nya lokaler är också en del av en trestegsraket. När lokalerna i Alléskolan är klara flyttar Kulturskolan ur sina nuvarande lokaler i Prästgården. Dit kommer eleverna som går i anpassad grundskola att flytta.

De finns på tre olika ställen idag. När allt är klart kommer de finnas centralt samlade, säger Pelle Nilsson.

Under tiden som renoveringen av huvudbyggnaden på Alléskolan pågår kommer vissa lektioner att flyttas till modulerna vid Parkskolan. Föreningsrummet som finns där det tidigare var fik till Allébadet kommer också att användas.

Renoveringen av hela byggnaden kommer att vara klar när höstterminen 2026 byts mot vårterminen 2027, förutsatt att allt går som planerat.

Utvändigt kommer Alléskolan att se ungefär likadan ut. Den största skillnaden är att det blir en tydligt markerad entré mot Skolgatan. Insidan kommer bli en helt annan än idag. Man kommer inte att känna igen sig, säger Pelle Nilsson.

Det är Fiddes el- och bygg som kommer att utföra arbetet. Tilldelningen blev klar i mars. De gjorde om- och tillbyggnaden av hus 2 och 3 där lokalerna för bland annat hem- och konsumentkunskap, träslöjd och textilslöjd finns. De lokalerna är redan i bruk.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.