De har koll på kommunens lekfullaste platser
Mikael Engström och Sune Aspsjö på gatu- och parkenheten har koll på alla 40 lekplatserna i Vara kommun. Den 29 juni invigdes den nya lekplatsen på Lassagården i Vara. För drygt en månad
sedan var det dags för invigning av Tråvads skolas nya lekplats och innan året är slut kommer det att bli ytterligare en invigning – den nya utemiljön vid Kvänums förskola ska då vara klar.
Dessutom har flera lekplatser runt om i kommunen rustats upp under de senaste åren.
Totalt finns det 40 lekplatser i Vara kommun. En del i lekparker och andra på skolgårdar.
– Alla lekplatserna är offentliga även de på skolorna. Men under skoltid är det skolbarnen som får vara där och inte besökare utifrån, förklarar Mikael Jönsson, chef för gatu- och parkenheten.
Under de senaste fem åren har de arbetat mycket med att rusta upp, uppdatera och bygga nya lekplatser runt om i kommunen. Det började med att de hade gått en utbildning i besiktning av lekplatser.
– Vi besiktar alla lekplatser en gång varje år. På skyltarna vid lekplatserna står det ett datum när det gjordes senast, förklarar Sune Aspsjö, en av två som arbetar med lekplatserna i Vara kommun.
Han har ett program där han har koll på hur gammal utrustningen är, vilket skick de är i och när det är dags att byta ut utrustningen. Det är en process som ständigt pågår.
– Det är väldigt noga med säkerheten på lekplatser och under åren har kraven skärpts, säger Mikael Jönsson.
Sune och hans kollega Mikael Engström är också ofta ute på lekplatserna. Skulle man som besökare upptäcka att något behöver åtgärdas kan man göra en anmälan. Instruktionerna finns på skylten vid lekplatsen.
Önskemål om utrustning
De flesta förbättringsförslag och önskemål om utrustning brukar komma upp vid tätortsvandringarna. De hålls en gång om året på alla tätorter där personal från kommunen och representanter från ortens föreningar möts. Men någon enstaka gång kommer önskemålen in via andra vägar.
– Vi fick ett brev från en yngre invånare i Vedum som önskade sig en speciell gunga. Hen hade testat en vippgunga på Mössebergs djurpark och önskade en likadan. Det fanns pengar kvar i budgeten för att köpa in en sådan så nu finns den på lekparken vid Stommengatan, säger Mikael Jönsson.
Just lekparken i Vedum är en av de som de håller på att rusta upp just nu. Den första etappen är klar. Nästa etapp omfattar området med gungställningarna.
Lekparken inne i Arentorp i närheten av rinken står sedan på tur.
– Allt är inköpt och vi har påbörjat markarbetet, säger Sune Aspsjö.
De köper in all utrustning från auktoriserad lekleverantör så att alla säkerhetskrav uppfylls och att de kan göra besiktningarna enligt regelverket.
För rullstol och rullator
I ena hörnet av Badhusparken i Vara finns det tillgänglighetsanpassad lekutrustning för personer som använder rullstol eller rullator.
– Det finns en karusell som man kan köra upp på med rullstol och rullator. Det går också att komma upp i lekhuset, förklarar Sune Aspsjö.
De finns också väg fram till lekplatsen som det går att köra på och istället för sand finns det en speciell gummimatta på marken. En sådan matta som är stötdämpande finns även på den nya lekplatsen vid Lassagården.
Kor, morötter och ånglok
Några av lekplatserna i kommunen har teman som anknyter till bygden som Lassagårdens. Där finns utrustning som ska passa allt från små barn till 12-åringar och är utformade som traktorer med vagnar, kor, morötter och veteax visar vägen genom balansbanan. Det finns även ett ånglok i Helås och Levene förskola kommer få ett inom kort. På frågan om vad som är populärast och mest efterfrågat är svaret enkelt.
– Gungor går alltid hem och klätterställningar är det många som önskar sig, säger Mikael Jönsson och Sune Aspsjö nickar instämmande.