2022-05-06 12:54Pressmeddelande

Årets priser och utmärkelser

Fem kvinnor sitter på en scen.Vinnarna från Granngården samt Jessica Lundmark och Maria Kronwall från Köpmännen i Vara Småstad.

Nu har det blivit dags att sätta strålkastarljuset på entreprenörsanda, handel, företagande och organisationer som gjort bra saker för Vara!

Vid en livesändning den 6 maj delades årets priser och utmärkelser ut till några av de företag och organisationer som utmärkt sig lite extra under det senaste året. Prisutdelningen modererades av samhällsbyggnadschef Johanna Forslund Kullander.

Årets Företagare

Vinnare: Martin Gustafsson, Vara Byggkonsult

Med sitt stora engagemang för såväl medarbetare som kunder har vår vinnare vidareutvecklat företagets väl etablerade kompetens och erfarenhet till ett modernt konsultföretag.

Beslut fattas på sakliga grunder efter gediget analyserande och inget projekt är för komplicerat, tack vare de åtta engagerade medarbetarna.

Vår årets företagare går in med samma energi i en mindre kunds frågor som i det stora företagets utvecklingsprojekt.

Priset delas ut av Företagarna Vara.

Årets Entreprenörspris

Vinnare: Kronan Restaurang & Bed & Breakfast

Årets pristagare har visat att ur kris föds kreativitet. När restriktioner kopplade till pandemin satte stopp för restaurangbesöken ställdes verksamheten om till ett nytt cateringskoncept som idag når långt utanför kommungränsen. Med Måndagspåsen erbjuds kunderna närproducerad lunch för en hel vecka som levereras till ett 30-tal olika utlämningsplatser i Västra Götaland. Med nytänk och hårt arbete har det här gänget visat vad entreprenörskap handlar om – att se möjligheter! Årets pristagare är Kronan Restaurang & Bed & Breakfast.

Priset delas ut av Sparbanken Skaraborg.

Årets lyft

Vinnare: Granngården Vara

Årets Lyft är ett pris som delas ut av Köpmännen i Vara Småstad och syftet är att lyfta köpmän som har vidareutvecklat sina verksamheter på ett sätt som bidrar ett bättre Vara Småstad.

Granngården Vara tilldelas Årets Lyft tack vare sin nysatsning i nya lokaler med utökad verksamhet. Genom att förlägga handel till ett nytt område har Granngården Vara genom sin flytt öppnat upp för utveckling av Vara som handelsplats. Dessutom har de i sina nya lokaler breddat sitt sortiment och utökat sin verksamhet med fler tjänster. Detta skapar goda förutsättningar för Vara att fortsätta vara en levande småstad med rötterna i en modern jordbrukstradition.

Köpmännen i Vara Småstad är glada över att ha så drivna företagare på orten som vidareutvecklar och förfinar sin verksamhet! Stort grattis och bra jobbat!

Priset delas ut av Köpmännen i Vara Småstad.

Årets Gröna Företagare

Vinnare: Halla Gård, Anders och Lisa Gunnarsson

LRFs kommungrupp i Vara utser ”Årets gröna företagare” för att uppmärksamma goda exempel på nytänkande företag, som med hänsyn till miljön skapar hållbara och närproducerade lösningar för kunder och samhälle.

Årets pris ges därför till: En orädd innovatör med hållbarhet och djuromsorg i fokus. Med ett slutet kretslopp som mål nås en bredare marknad konsumenter som har klimatavtryck i fokus. Här har grisköttet på allvar tagit upp kampen med växtbaserat protein. Med stor entusiasm visas gården upp för alla. De är mycket goda ambassadörer för de livsmedelsproducerande företagen i Vara kommun. Stort grattis Anders och Lisa Gunnarsson, Halla Gård.

Priset delas ut av LRF.

Gröna Hjärtat

Vinnare: Inge Jonsson

Gröna hjärtat är en hedersutmärkelse till personer inom LRF, som exempelvis har gjort en stor osjälvisk och medmänsklig handling. Gröna hjärtat syftar till att uppmärksamma och belysa värdet av medlemmars insatser och engagemang inom LRF som folkrörelse.

LRFs Vara kommungrupp tilldelar det gröna hjärtat till en medlem som alltid ställer upp för bygdens föreningar, både inom styrelser och som stöttande medlem, och då inte minst inom LRF. Vi vill därför tilldela priset till Inge Jonsson.

Priset delas ut av LRF.

Årets kulturella och kreativa exempel

Vinnare: Maria Kronwall, Lokalen i Vara

För sin nyfikna, orädda och gränsöverskridande förmåga att fylla en plats med kreativt liv. Genom att tillvarata kulturens mångfacitet i allt från mathantverk till konsthantverk skapas möten och kunskapsutbyten som lyfter både platsen och människorna på den till oanade höjder. Det finns lokaler i Vara  och det finns Lokalen i Vara – en verksamhet som inte låter sig begränsas till det fysiska rummet utan vars företagsamhet skapar mervärden som påverkar självbilden och stoltheten i en hel småstad.

Priset delas ut av Vara kommun.

Årets Nyföretagare

Vinnare: Eugenijus Poska på Toro Grill

Det finns hamburgare och så finns det HAMBURGARE! Genom att lyssna in och ta reda på förutsättningar i Vara för sitt brinnande intresse för god vällagad mat landade årets pristagare i att köpa en ”Foodtruck”. Där inne skapas läckra hamburgare med tillbehör - från grunden - baserade på lokalproducerade produkter. Pristagaren är därmed också flexibel att kunna flytta till platser där kunderna finns. Dagens lunch serveras från ”hemmaplan” vid Elon men mer och mer ökar även fester och evenemang, då han blir ombedd att servera mat på andra platser – både åt privatpersoner och företag. Sociala medier är en viktig kanal för marknadsföringen och han insåg tidigt att skapa ett bra varumärke och hålla hög kvalitet rakt igenom allt han gör.

Priset delas ut av Nyföretagarcentrum.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.