2023-11-07 06:00Nyheter

Volontärer sätter guldkant på skollunchen

En kvinna i blå klänning och en kvinna i rosa blus håller i skål med rivna morötter. De står vid serveringsbordet på Torsgårdsskolan.Lena Adolfsson och Annika Gejland är volontärer i Torsgårdsskolans matsal en gång i veckan.

Varsin dag i veckan är Torsgårdsskolans lunchvolontärer, Annika Gejland och Lena Adolfsson, på plats. De har tid för att göra det lilla extra för att lunchrasten ska bli både rofylld och ge eleverna energi till resten av skoldagen.
I ett nytt pilotprojekt vill kommunen ta emot fler volontärer i skolan för att skapa meningsfulla möten mellan barn och vuxna.
 
De pratar med barnen i matkön, sopar upp ärtorna om de rullat av tallriken, hjälper till med matron och hämtar ibland fram nya salladskärl. Annika Gejland och Lena Adolfsson är volontärer på Torsgårdsskolan i Vara. I snart fyra år har de varit på plats i matsalen varsin dag under terminerna.
– Det är jätteroligt, säger de enigt.
Båda tycker att kontakten med barnen är det bästa. 
– De kommer alltid fram och frågar något, säger Lena Adolfsson.
Idén till volontärer i skolan fick Karolina Gejland, skolköksansvarig, som tidigare jobbat i Lagmansgymnasiets kök. Där såg hon hur de arbetade med volontärer och tänkte att hennes svärmor och kollegan Emma Adolfssons mamma, Lena, skulle passa för uppdraget.
– Hon frågade om vi kunde göra samma sak här och vi nappade, säger Annika Gejland.
Som volontärer är deras enda egentliga uppgift att bara vara två extra vuxna som bidrar till att skollunchen fylls av matro och ger ny energi för resten av skoldagen.
Genom att Lena Adolfsson och Annika Gejland är där varje vecka, termin efter termin, har de lärt känna de flesta eleverna på skolan. Eleverna har också lärt känna dem och flera av dem hälsar om de möts på torget eller i mataffären.
– Barnen har full koll, jag är imponerad, säger Annika Gejland.
Som volontär gör Annika Gejland och Lena Adolfsson inget av ordinarie skolverksamhet. Deras bidrag handlar bara om att finnas till hands för barnen.
Idé från politikerna
Att ha volontärer i skolan är också en idé som politikerna i bildningsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att testa. Därför blir nu volontärsatsningen en pilotverksamhet för att se vad det kan leda till.
– Vi vill se hur volontärer kan fungera i skolmiljön och vilka vinster det finns för eleverna men också för volontärerna, säger Pernilla Hallqvist, utvecklingsledare inom bildningsförvaltningen i Vara kommun.
Volontärverksamheten är avstämd med facket, uppgifterna ligger utanför ordinarie skolarbete och kommer att anpassas efter volontärernas intressen.
– Det är viktigt att det ger något tillbaka även till de som blir volontärer. Vi kommer också att följa upp vad det betyder för volontärerna att få vara i detta sammanhang, säger Pernilla Hallqvist.
Passar den som är öppen
För att bli aktuell som volontär måste du kunna ge av din tid dagtid och vara intresserad av att exempelvis delta på lektioner, följa med på skolutflykter, finnas med på raster eller vara läshjälp.
– Närvaro är det viktigaste. Som volontär handlar det bara om att ge mervärde i vardagen och vara en extra vuxen som är social och tillgänglig, säger Pernilla Hallqvist.
Annika Gejland och Lena Adolfsson hoppas att flera lockas till att bli volontärer i skolan.
– Det passar den som är öppen för nya utmaningar men det är inte svårt, vi får sådan bra hjälp av personalen, säger Annika Gejland.

 


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.