Vara kommun har för andra gången sedan kommunen utsågs till Fairtrade City 2015, uppmärksammat någon i kommunen som utmärkt sig extra genom sitt engagemang för rättvis handel och etisk konsumtion, så kallad Fairtrade. Det var vid avslutningen av vägkyrkan i Skarstad den 4 augusti som Egon Frid, styrgruppens representant i Vara kommun, delade ut diplom till Johannes Lundén, kyrkorådets ordförande och Karin Johansson, representant för miljökommittén inom Vara pastorat för deras engagemang.
Utmärkelsen delades ut med följande motivering: Från ett hörn i församlingshemmet till var mans skafferi! Under många år har Svenska kyrkan och Vara Pastorat genom dess miljökommitté arbetat med att göra Fairtrade känt inom församlingarna och Vara Pastorat. En av de flitigaste församlingarna har varit Skarstads församling som i över 20 år haft försäljning av rättvisemärkta varor i Skarstads kyrka på olika sammankomster som t ex Vägkyrkan. Vem minns inte Kyrkkaffet? Redan 1976 började Saceus sälja rättvisemärkt kaffe med namnet Kyrkkaffe. Idag säljs Saceus varor genom och med namnet Equale. Equale har dessutom en nyhet som är Women´s Rights Coffee. Matöppet i Vara fick första diplomet och de säljer bl a ett brett sortiment av Equaleprodukter. Nu är det med stor stolhet styrgruppen för Fairtrade City i Vara vill uppmärksamma Vara Pastorat och Svenska Kyrkans stora arbete med att sälja rättvisemärkta varor och att arbeta för Fairtrade inom hela Vara Pastorat. Grattis till diplomet och tack för ert stora miljö-, hållbarhets- och rättvisemärkta arbete!
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen syftar till att öka kännedomen om och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter i andan av Agenda 2030. I juni 2017 är 67 kommuner Fairtrade City-diplomerade.
I Vara kommun är en styrgrupp tillsatt för att informera om och leda arbetet med Fairtrade i kommunen. Här ingår medlemmar från Svenska Kyrkan, Vara kommun och handeln i Vara. Styrgruppens uppdrag är bland annat att varje år utse en eller flera företag, organisationer eller privatpersoner som gjort ett gott arbetet inom Fairtrade.
För mer information om Vara kommuns arbete som Fairtrade City kontakta Lina Alfredsson- Mihlzén, Hållbarhetsstrateg på telefon 0512-311 12.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.