2023-03-02 15:23Nyheter

Välkomnar till öppen station för stöd och kraft

Håkan Olsson, enhetschef för Arbete, sysselsättning och integration och Jessica Bredenberg, biträdande socialchef, ser fram emot att öppna dörren till socialförvaltningens nya satsning Öppen station.Håkan Olsson, enhetschef för Arbete, sysselsättning och integration och Jessica Bredenberg, biträdande socialchef, ser fram emot att öppna dörren till socialförvaltningens nya satsning Öppen station.

En kopp kaffe, gemenskap och ett enkelt sätt för Varaborna att få stöd oavsett livssituation. Det vill socialförvaltningen skapa. I mars öppnar Öppen station i Stationshuset i centrala Vara.
– Vi vill nå de som vi inte når i dag. Inledningsvis handlar det om ungdomar, arbetslösa ungdomar och ungdomar som hoppat av skolan och behöver stöttning för att ta sig tillbaka till arbete eller studier, säger Håkan Olsson, enhetschef för Arbete, sysselsättning och integration i Vara kommun.
Sedan årsskiftet hyr Socialförvaltningen lokalerna för att successivt bygga upp en öppen verksamhet där det är enkelt och smidigt att få hjälp och stöd enligt socialförvaltningens uppdrag.

Plats för gemenskap

Första steget är att skapa en plats där kommunens arbetsmarknadsenhet erbjuder stöd i kontakten med Arbetsförmedlingen, i att söka jobb men också i andra myndighetskontakter. Stationshusets centrala läge och med planlösning på två plan skapar möjlighet för både gemenskap och öppet kontorslandskap som gör att flera olika kommunala verksamheter kan bli en del av Öppen station.
 
Att förenkla kontaktvägen till tjänstepersoner och stötta i kontakterna är en central del av verksamheten.
– Det ska vara lätt att komma och be om hjälp, oavsett om det handlar om beroendeproblematik eller skuldsättning. Vi kanske inte kan svara på alla frågor direkt men vi kommer hjälpa till och visa var stöd finns, säger Jessica Bredenberg, biträdande socialchef.
Men visionen och målet är större. På sikt är tanken att Öppen station blir en plats där det är lätt att känna sig hemma, som erbjuder gemenskap men också möjlighet till bra samtal med personer som kan ge vägledning och kraft för att utveckla sina egna resurser.
– Ett ganska vanligt scenario som skapar stress för många är att få post från exempelvis myndigheter eller företag som är skrivet på ett sätt som är svårt att förstå. Då kan man ta med det och komma in till oss, säger Håkan Olsson.Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman