2021-09-24 11:24Nyheter

Välkommen till nattpatrullen

Erika Romlén och Malin Nordlund gör sig redo för nattens pass.Erika Romlén och Malin Nordlund gör sig redo för nattens pass.

De tar hand om dina nära och kära. De bäddar om, tittar till, ger medicin, hjälper till på toaletten och ändrar sovställningar. Allt medans de flesta av oss ligger och sover. Det är måndag kväll, klockan är 21.15. Välkommen till hemtjänstens nattpatrull.

Vara kommun är stort rent geografisk. Från Slädene i norr till Bitterna i söder vidare till Norra Vånga i Öst och Södra Kedum i väst, mäter kommunen omkring 700 kvadratkilometer. Där har ni nattpatrullens arbetsområde. Ett arbetsområde som under natten täcks av fem personer i fyra bilar.
 
Nattpatrullen genomför omkring 70 planerade besök under en natt, till det tillkommer det även 15-30 larm som personalen behöver åka ut på.
– Det är inget jobb för den som inte är stresstålig. Vissa nätter är det väldigt mycket att göra. Men det är roligt, säger Erika Romlén.
Ansökan om hemtjänst görs hos biståndshandläggare som gör en behovsbedömning, utredning och fattar beslut. Vid behovsbedömningen avgörs om den sökande har rätt till hemtjänst, om så är fallet, i vilken omfattning hjälp skall ges och vilka insatser som ska utföras av hemtjänstens personal. De personer som behöver insatser på natten eller har trygghetslarm i hemmet får besök av nattpatrullen.
 
Trygghetslarmet ersätter inte hemtjänstinsatser utan är till för icke planerade situationer. Larmet, bärs runt handleden eller som ett halsband, innebär en stor trygghet för många. Vid larm så är det alltid en person på trygghetscentralen i Lidköping som svarar. Kan inte trygghetscentralen hjälpa till skickas det vidare till nattpatrullen som då åker ut till den personen som har larmat. Oftast är det bilen som är bemannad med två personer som åker på de larm som kräver extra bemanning eller där det är oklart vad som har inträffat.
– Det kan handla till exempel fallolyckor. Någon kanske har gått upp för att släppa ut en katt, halkat och blivit liggandes. Men ibland kan det vara någon som bara är törstig, behöver gå på toaletten eller att det är ett falsklarm där någon kommit åt larmknappen av misstag, säger Cecilia Larsson Telkamo.
Oftast så vet medarbetarna i nattpatrullen händelsen till larmet. Men ibland får trygghetscentralen inte kontakt med den som larmat och då vet nattpatrullen inte om orsaken till larmet när de åker.
– Ibland när vi åker på larm så vet vi inte riktigt vad vi kan mötas av. Det kan ju vara så att vi kommer in någonstans och någon har skadat sig allvarligt… Men vi följer rutinerna och sen efteråt så kan vi prata om det och bearbeta händelsen, säger Emelie Tengström.
Vård i livets slutskede och att personer går bort är även det situationer som nattpatrullen får hantera.
–Vård i livet slut sker ofta i hemmet. Personen har fått gå bort hemma istället för på sjukhus till exempel. Vi brukar öppna ett fönster och tända ett ljus. Det finns något fint i det sorgliga, berättar Malin Nordlund.
Kameratillsyn
De som jobbar i hemtjänstens nattpatrull är undersköterskor. Men under natten jobbar även sjuksköterskor, som kan bistå hemtjänsten i deras arbete. Det finns även möjlighet för brukare att välja att få tillsynsbesök via kameratillsyn. Precis som personliga nattliga hembesök görs vid en viss tidpunkt, slås trygghetskameran på vid det klockslag då tillsynen ska göras. Övrig tid är trygghetskameran avstängd. Kamerorna ger en ökad känsla av självständighet, integritet och mindre störd nattsömn. Idag är det omkring 20 brukare som får sin nattliga tillsyn via kamera. Allt som allt brukar det handla om 40
kameratillsyner varje natt.
– För brukaren blir det ju en trygghet att någon tittar till en under natten utan att man behöver bli väckt, berättar Christian Arnströmer Jensen.
Cecilia, Erika, Emelie, Malin och Christian har alla jobbat länge i nattpatrullen. När de berättar om jobbet märks det att de trivs.
– Jag känner att jag har hamnat på rätt ställe. På natten gör vi verkligen omvårdnadsarbete. Det som vi är utbildade till. Jag trivs verkligen jättebra, säger Cecilia.
Klockan närmar sig 21.40 och nattpatrullen är redo att ge sig av. Arbetsområdena är utdelade och de har stämt av med hemtjänsten om det är något speciellt de behöver känna till inför natten. För de flesta av oss är det snart dags att gå och lägga sig. För nattens hjältar har arbetsdagen precis börjat.
 


Ämnen: Vård

Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.