2022-10-24 09:04Nyheter

Träffpunkt för glädje och social gemenskap

Marlene Lundin, Marie-Louise Strand och Maria Persson är aktivitetssamordnare på Vara kommuns träffpunkter. De ordnar många olika aktiviteter som bingo, öppet café, musikunderhållning för alla seniorer.Marlene Lundin, Marie-Louise Strand och Maria Persson är aktivitetssamordnare på Vara kommuns träffpunkter. De ordnar många olika aktiviteter som bingo, öppet café, musikunderhållning för alla seniorer.

Sittgympa, våfflor, musikquiz till levande musik, provsmakning av ost, utflykter och öppet café. Det är bara ett litet axplock av de aktiviteter som ordnas på Träffpunkterna runt om i Vara kommun.
– Vi vill se till att äldre inte behöver vara ensamma och vi vill vara ett komp-
lement till de aktiviteter som redan finns på orterna, säger Marlene Lundin, en av de tre aktivitetssamordnarna.
 
Träffpunkterna finns på fyra ställen i kommunen: Lärkan i Vara, Vidhem i Vedum, Tornumsgården i Kvänum och Stenskilsgården i Stora Levene som i höst flyttar till Scoutgården.
– Alla seniorer i Vara kommun är välkomna till Träffpunkterna, säger Marie-Louise Strand, aktivitetssamordnare.
De har märkt att en del drar sig för att komma till träffpunkterna som ligger i anslutning till ett särskilt boende och en del har svårt att ta sig dit, vilket de försöker ändra på.
– Vi har provat att ha pop-up träffpunkter runt om i kommunen. Vi har varit på Siken i Vara, ett område på Västergatan och på Lövkojan mellan Kungsgatan och Odengatan i Vara. Vi kommer att dyka upp på fler ställen under hösten till områden där många äldre bor, säger Marie-Louise Strand.
De som bor i de aktuella områdena kommer att få information i sin brevlåda. De kommer också dyka upp på andra orter som bland andra Tråvad.
– Alla har inte så lätt att ta sig till exempelvis Vara eller Kvänum så då får vi komma till dem istället. Det gäller bara att hitta bra lokaler vi kan vara i, säger Marlene Lundin. 
De har också ordnat med utomhusaktiviteter som tipspromenader i Ryda och på Nordvalla i Vedum.
Späckat program
Det är minst sagt späckade program med alla tänkbara aktiviteter som de ordnar för seniorerna.
– På Lärkan och Vidhem är sittgympa och balansgympa en gång i veckan stående. De andra aktiviteterna varierar vi efter årstider och önskemål. Gästerna har fått fylla i en enkät med vad de helst vill göra, säger aktivitetssamordnaren Maria Persson.
Det kan till exempel vara allsång, fredagsmys, öppet café, underhållning med musik, föredrag, visning av fotografier, glasscafé, provsmakning av frukter och choklad, bingo och utflykter till exempelvis Skogshyddan i Lidköping. De flesta gånger är det bara att dyka upp men är det mat inblandat behövs anmälan i förväg. De samarbetar med studieförbunden NBV, ABF, Equmeniakyrkan, PRO och SPF samt daglig verksamhet som bakar fikabröd till dem.
Bingo är en av aktiviteterna som ordnas på Vara kommuns träffpunktsverksamheter.

Bingo är en av aktiviteterna som ordnas på Vara kommuns träffpunktsverksamheter.

Betydelsefullt
Några riktigt populära aktiviteter är våffelcaféerna, pubkvällarna och festerna som är kopplade till säsong som kräftskivan.
– Det är lätt att tänka att de aktiviteter som lockar många gäster är bäst, men ett öppet café med kanske bara fem gäster är minst lika viktig för de som kommer, säger Maria Persson.
 För att deras arbete är betydelsefullt är tydligt.
– Vilken glädje jag möttes av när vi öppnade efter semestern och efter uppehållet under pandemin. De hade verkligen längtat, säger Maria Persson.
Världens bästa jobb
Träffpunkterna är ett treårigt projekt för att förebygga och bryta ensamhet och isolering bland äldre och finansieras med statliga medel. Det startade förra året i oktober med invigning först på Lärkan och sedan på de andra orterna i tät följd. Marlene och Maria är utbildade aktiveringspedagoger och Marie-Louise är undersköterska i botten och arbetar även som rehabassistent på bland annat dagverksamhet för äldre i Vara och Kvänum. Alla tre har många års erfarenhet av arbete med seniorer.
– Vi är ett dreamteam tillsammans. Och att vi får träffa alla seniorer – det här är världens bästa jobb, säger Marlene och de andra två är inte sena med att instämma.

 Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman