2024-03-19 09:36Nyheter

Skolelever packade väskan för utbyte utomlands

Sex elever och deras lärare står och sitter framför ett stort glasparti. Framför dem ligger två resväskor på golvet.Den första omgången av elever på Lagmansgymnasiet har gjort sin praktik utomlands via Erasmus+.

Den första omgången av elever på Lagmansgymnasiet har gjort arbetsplatsförlagt lärande, APL, utomlands genom utbytesprogrammet Erasmus+.

– Utbytet handlar också om att växa som person, att klara sig själv och lära känna andra länder och nya människor, säger Fredrik Borg, mentor för eleverna på El- och energiprogrammet.

Alla som går andra året på ett yrkesprogram ska ha arbetsplatsförlagt lärande, det många kallar för praktik, under tre veckor på höstterminen. Sju elever på El- och energiprogrammet, sju på Barn- och fritidsprogrammet och två på Industritekniska programmet fick möjlighet att göra sin praktik i ett annat EU-land.

– Min lärare berättade om utbytet och jag kände att yes det här vill jag göra, säger Jennifer Landberg som går på Industritekniska programmet.

Varje år måste skolan ansöka om de pengar som behövs för utbytet från EU-kommissionen. Med pengarna som Lagmansgymnasiet fick för projektåret 2023 kunde de första 16 eleverna åka i höstas. El- och energieleverna åkte till Barcelos i Portugal, barn- och fritidseleverna var i Malaga i Spanien och de industritekniska eleverna åkte till ön Kefalonia i Grekland.

Nu i vår kommer 57 elever på skolan få samma möjlighet att åka på utbyte.

Ritningar, solceller och blöjbyten

Axet träffade Dilav Mouhamad och Ella Oskarsson på Barn- och fritidsprogrammet, Jennifer Landberg och Nadja Andreasson på Industritekniska programmet samt Felix Carlsson och Emilia Lind på El- och energiprogrammet för att höra hur det var att ha arbetsplatsförlagt lärande utomlands.

För Nadja och Jennifer väntade svetsuppdrag på deras arbetsplats på ön Kefalonia. De skulle göra ett staket, ställning till handfat och pallbockar.

– Vi fick göra egna ritningar och själva komma på hur vi skulle lösa uppgiften, säger Nadja och Jennifer tillägger att deras period var lite kortare än de andras, 11 dagar.

El- och energieleverna var på fyra olika portugisiska företag. De elever som var på samma företag var på olika avdelningar så att alla hade varsin arbetsplats och inte gjorde praktik i grupp. Felix fick montera solceller medan Emilia jobbade med installation av ventilation.

Byta blöjor, mata och leka var uppgifter för Dilav och Ella som var på förskolor i Malaga. Barnen var från 5 månader till tre år gamla på avdelningarna som de var på.

– En stor skillnad är att de har så liten plats ute att leka på. De hade bara en liten lekstuga, berättar Ella.

Språk

Både Dilav och Ella tyckte det var svårt med språket. Spanjorer håller sig helst till spanska. Lösningen blev google translate i mobilen när de skulle prata med förskolepersonalen. Nadja och Jennifer klarade sig bra på engelska och värdfamiljen de bodde hos i Grekland pratade även svenska.

– Vi lärde oss lite grekiska under tiden, säger Jennifer.

För eleverna i Portugal gick det bra med engelska och det gick att byta handledare om det inte fungerade med språket.

Boende

El- och energieleverna bodde genom ett samarbete med en agentur på ett campus där det bara bodde utbytesstudenter. Efter arbetsdagen träffade de andra ungdomar från hela Europa, hängde vid poolen och spelade fotboll. De åkte också på utflykt till staden Porto via agenturen.

– I början känns det lite annorlunda att bo ihop med dem man går ihop med i skolan, men det gick bra. Man lär känna varandra på ett annat sätt, säger Emilia Lind.

Eleverna på Barn- och fritidsprogrammet bodde i en vanlig lägenhet i centrala Malaga och Jennifer och Nadja bodde hos deras lärare Monica Gustafssons tidigare kollega.

Förberedelser inför praktiken

Innan det var dags för de första eleverna att packa resväskorna hade arbetet med utbytet pågått under tre år. Eirini Silkej som är internationell samordnare och språklärare på Lagmansgymnasiet hade bland annat arbetat med att få skolan ackrediterad, ansökt om pengar till utbytet, arbetat med en omfattande administration och hon och övriga i personalen hade arbetat med utbytet på skolan. Det finns ett stort utbud av platser runt om i Europa att göra praktik på.

– Vi besökte Barcelos och Malaga innan och kollade upp så att det var bra praktikplatser och att boendet var bra. Det är viktigt att det blir bra för eleverna, berättar Eirini och tillägger att utlandspraktiken är en bra merit ha med sig när det är dags att söka jobb.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.