2023-06-14 06:00Nyheter

Redo att ta emot brukarna

Tolv kvinnor på rad i innerträdgård. De är klädda i olika vårdkläder.Här är några ur personalen som brukarna på nya boendet Vara korttid kommer att träffa.

Brukarna som kommer till Vara korttid kommer att få hjälp av många yrkesgrupper med olika specialiseringar.

Här är några av dem.

 

Rehabilitering

En av dem som fått helt andra förutsättningar för arbetet med rehabilitering är fysioterapeuten Emma Arvidsson. Nu har hon och rehabkollegorna ett stort rum utrustat med olika träningsapparater som benpress, en crosstrainer som brukarna sitter i och många andra redskap för att träna upp förmågan att klara sig själva och komma tillbaka efter exempelvis en skada eller stroke.

– Vi kommer att ha en traverslyft i taket så att brukare kan vara i en sele när de tränar. Det kan kännas lite otäckt att träna om man riskerar att ramla eller tappa balansen. I selen blir man mer trygg, förklarar Emma.

Det finns även en träningsträdgård där brukarna kan träna på att gå på olika underlag. I aktivitetsrummet finns bland annat ett träningskök där brukarna tillsammans med arbetsterapeuter kan öva på att exempelvis laga frukost. Rehabpersonalen bedömer också om brukare kan klara sig hemma eller om eventuella anpassningar i hemmet. Rehabträningen ingår även i omvårdnadspersonalens arbetsuppgifter som att träna på att komma upp ur sängen, klä på sig och gå på toaletten.

 

Somatisk vård

Undersköterskan Madelen Stomberg och hennes arbetskamrater på Rondellen behövde inte flytta så långt. Precis som tidigare finns platser för korttid, växelvård och trygghetsplatser.

– Det kommer bli så bra att vi har allt på samma plats. Många av brukarna har ju flera problem som exempelvis personer med demens som ramlat och brutit sig. Då kan vi på somatiska sidan få råd av de som är inriktade på demens, säger Madelen Stomberg.

Hon och Erna Lundgren är två av flera som utbildat sig inom strokevård där korttiden utgör en del av vården.

– Man fick verkligen en annan förståelse för hur det är att ha fått en stroke och hur vi kan möta dem, säger Erna Lundgren.

Hon har även specialutbildat sig inom hygien och är ett av två hygienombud. Det handlar bland annat om att vårdpersonalen ska vara trygg och uppdaterad kring hur de ska hantera smittor och vårda dem som drabbats av exempelvis MRSA.

 

Demensvård

Anneli Larsson och Monica Eriksson är två av undersköterskorna på Ebba korttid som är inriktad på brukare med demens. Tidigare fanns de och deras kollegor på Stenkilsgården i Stora Levene. Nu blir det en utökning från sex till tio platser. Precis som tidigare finns plats för korttid, växelvård och trygghetsplatser.

– Vi får mycket närmare till sjuksköterskor, rehab, läkare och andra som arbetar inom demensområdet. Det blir ett riktigt lyft för oss, säger Monica Eriksson.

En annan positiv förändring är innerträdgården som ligger mitt i avdelningen.

– Brukarna kan gå ut när de vill och det är ingen risk att de inte hittar tillbaka, säger Anneli Larsson.

 

Palliativ vård

Vara korttid har två rum avsedda för palliativ vård. De ligger lite avskilt och har en egen ingång utifrån så att anhöriga inte ska behöva gå igenom den andra verksamheten och de kan komma och gå när de vill. Varje rum har ett extra rum med säng för övernattning.

– Allt utgår från att göra det så bra som möjligt för brukaren och dess anhöriga. Det är viktigt att det blir ett så bra slut på livet som möjligt, säger undersköterskan Annika Andersson som precis läst klart specialistutbildningen inom palliativ vård. Det finns ytterligare tre undersköterskor till som gått den utbildningen.

 

Nätter

För undersköterskan Susanne Ljungsberg som bara jobbar nätter innebar flytten att hon fick ytterligare en kollega på passen. Nu är de tre som jobbar natt på Vara korttid. De är precis som dagpersonalen en del av kedjan.

– Vi är också en del av träningen av att till exempel ta sig ur sängen, gå på toaletten och liknande. Vi vårdar brukarna och vi finns här när jobbiga tankar kommer på nätterna, säger hon.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman