2019-12-17 11:49Nyheter

Projiceringar ökar aktiviteten

null

Tänk att leta nyckelpigor bland löven, fånga såpbubblor och förvandla färgbubblor till ett konstverk, allt med bara händerna och inomhus! Inom omsorgen i Vara är det verklighet tack vare Tovertafel, en interaktiv spelprojektor som visar olika spel på ett bord, ett golv eller en rullstolsbricka. Spel som bryter passivitet genom att stimulera både fysisk och kognitiv aktivitet samt uppmuntra social interaktion!

För att personer både inom äldreomsorgen samt personer med funktionsvariationer ska kunna nyttja den kommer projektorn regelbundet flyttas mellan dagverksamheten för äldre och daglig verksamhet inom LSS.

Det finns 16 olika varianter av spel som alla bygger på färggranna föremål som svarar på hand- och armrörelser som gör att man kan leka med själva ljuset. Hälften av spelen är anpassade för personer med demenssjukdom och hälften för personer med funktionsvariationer. Spelen skiljer sig åt på det sättet att de som är anpassade för äldre och personer med demenssjukdom är lite långsammare och har inget tydligt slut. De andra som är anpassade för personer med funktionshinder har en tydlig början och ett slut.

– Det är jättebra att spelen kan anpassas utifrån vem det är som vill spela. Med Tovertafel handlar det om att leka, samtidigt som man tränar vilket i sin tur kan bidra positivt till bättre hälsa och livskvalité, säger Bittan Börjesson, IT-samordnare på socialförvaltningen.

Spelen passar såväl för brukare som för personal och anhöriga. Spelet är också tänkt som en ”brygga” när anhöriga är på besök. Det kan till exempel ibland vara svårt att hitta samtalsämnen eller aktiviteterna om man besöker en släkting som lider av demens, då finns tovertafel-maskinen där som ett socialt hjälpmedel. En del av brukarna kastar sig vid första kontakten direkt in i den projicerade låtsasvärlden. För andra kan det ta lite längre tid.

– Vissa vill bara sitta med och titta. Men även det blir socialt och man hamnar i en gemenskap. Vissa vill prova efter ett tag. Det var till exempel en dam som minsann inte var intresserade av att vara med. Det slutade med att hon låg över hela bordet för att komma åt hela spelplanen. Hon tyckte det var jätteroligt, berättar Jenny Kylén, som jobbar på dagverksamheten Ebba som undersköterska.

För att personer både inom äldreomsorgen samt personer med funktionsvariationer ska kunna nyttja den kommer projektorn regelbundet flyttas mellan dagverksamheten för äldre och daglig verksamhet inom LSS. 


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling