2022-12-29 07:12Nyheter

Nyfiken på Magnus Södervall: Fullt fokus på föreningarna

Visar föreningssamordnare Magus Södervall på en lådcykel med olika saker som används inom föreningslivet, exempelvis trumma, livboj och hjälm.Magnus Södervall, föreningssamordnare, har fullt fokus på föreningarna i Vara kommun.

För Magnus Södervall är det föreningar som gäller både på arbetet och på fritiden.
– Kraften i de ideella föreningarna är så häftig. Det är roligt att få vara med och stötta dem och hålla igång drivet, säger Vara kommuns föreningssamordnare.
 
Magnus Södervall är en hängiven orienterare och eldsjäl inom föreningslivet. Det blir åtskilliga timmar i skog och terräng med karta och kompass men också med att organisera tävlingar, sköta administration och fixa med allt som behövs i en idrottsförening.
   – Föreningslivet är fantastiskt. Det är faktiskt coolt att var och en i föreningen gör olika saker och när man sätter ihop allt så blir det en bra tävling eller konsert eller vad det är föreningen håller på med, säger han.
Han har med andra ord stor erfarenhet av föreningslivet med sig in i sitt arbetsliv.
 
Föreningsdrivet
Som föreningssamordnare möter han alla typer av föreningar i kommunen. Det är exempelvis idrottsföreningar, hembygdsföreningar, orternas intresseföreningar, fågelklubb, konstförening och scouter. Totalt finns det mellan 180-190 föreningar i kommunen som ordnar aktiviteter på de olika orterna i kommunen.
– Vi skiljer inte på de olika föreningarna utan samma regelverk gäller för alla. De har samma möjligheter att söka pengar och få stöd av kommunen oavsett verksamhet, säger Magnus Södervall.
Det som är speciellt med Vara kommun jämfört med andra är att så stor del av fritidsverksamheten är just föreningsdriven. Två exempel är Levene Arena och Vedumshallen som byggts och drivs av Levene/Skogslunds IF och Vedums AIS.
– Föreningarna får söka investeringsstöd av kommunen som täcker 50 procent av byggkostnaden. Resten får de söka bidrag till hos exempelvis Riksidrottsförbundet, Arvsfonden eller ta av eget kapital. Det är föreningarna som står för planeringen och genomförandet med stöd av kommunen, förklarar han.
När verksamheten är igång får de driftsbidrag av kommunen. Det finns fler stöd för föreningarna att söka förutom investeringsstöd till större projekt och driftsbidrag. 
– Behöver man byta tak på klubbstugan eller byta belysning på elljusspåret finns upprustningsstöd och det går att söka arrangörsbidrag till aktiviteter som är öppna för alla som midsommarfirande eller en konsert, säger Magnus.
Summan på de olika bidragen varierar från 1 000 kronor upp till miljonbelopp som i byggandet av idrottshallarna.
Hjälp och kontakter
Allt handlar dock inte pengar utan också om stöd på andra sätt och att vara en kontakt in i kommunen.
– En del tycker att det är svårt med datorer och digitala ansökningar. Då kan vi göra det tillsammans här på biblioteket i Vara där jag har mitt kontor. Andra gånger kan jag hänvisa till rätt tjänsteman så de slipper bli runtkopplade och få  hjälp direkt, säger han.
Han arbetar också tillsammans med sina kollegor Sannela Vestrin, kultursamordnare och Jesper Svensson som förutom att vara fritidschef på kommunen också arbetar med föreningar.
Träffar gärna föreningarna
Magnus brukar vara med på tätortsvandringarna där föreningarna kan tala om vad som behöver fixas, stöttar föreningar som just startat och ska skriva sina stadgar, han anordnar träffar med olika teman för föreningsaktiva, han skriver årsavtal med föreningar som får stöd och han åker gärna ut och hälsar på.
– Det är alltid bra att se vad det är vi pratar om och träffas. Det är ju lika långt att åka från Vara till föreningarna som för dem att ta sig in till Vara, säger han.

Fyra snabba frågor

BÄSTA MED JOBBET? 
Omväxlingen och att träffa föreningarna.

LÄSER JUST NU? 
Springfloden av Börjelind (vald av mina kollegor på biblioteket)
 
TITTAR PÅ?
Mest på naturen och inte så mycket på tv men nu ”Tunna blå linjen”.
 
LYSSNAR PÅ?
Har körsångare i familjen som jag gärna lyssnar på men där 
i mellan måste jag lyssna på Depeche mode!Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman