– Kraften i de ideella föreningarna är så häftig. Det är roligt att få vara med och stötta dem och hålla igång drivet, säger Vara kommuns föreningssamordnare.
– Föreningslivet är fantastiskt. Det är faktiskt coolt att var och en i föreningen gör olika saker och när man sätter ihop allt så blir det en bra tävling eller konsert eller vad det är föreningen håller på med, säger han.
– Vi skiljer inte på de olika föreningarna utan samma regelverk gäller för alla. De har samma möjligheter att söka pengar och få stöd av kommunen oavsett verksamhet, säger Magnus Södervall.
– Föreningarna får söka investeringsstöd av kommunen som täcker 50 procent av byggkostnaden. Resten får de söka bidrag till hos exempelvis Riksidrottsförbundet, Arvsfonden eller ta av eget kapital. Det är föreningarna som står för planeringen och genomförandet med stöd av kommunen, förklarar han.
– Behöver man byta tak på klubbstugan eller byta belysning på elljusspåret finns upprustningsstöd och det går att söka arrangörsbidrag till aktiviteter som är öppna för alla som midsommarfirande eller en konsert, säger Magnus.
– En del tycker att det är svårt med datorer och digitala ansökningar. Då kan vi göra det tillsammans här på biblioteket i Vara där jag har mitt kontor. Andra gånger kan jag hänvisa till rätt tjänsteman så de slipper bli runtkopplade och få hjälp direkt, säger han.
– Det är alltid bra att se vad det är vi pratar om och träffas. Det är ju lika långt att åka från Vara till föreningarna som för dem att ta sig in till Vara, säger han.
BÄSTA MED JOBBET?
Omväxlingen och att träffa föreningarna.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.