2023-04-25 10:01Nyheter

Nyfiken på: Andreas Engelin - projektledare som håller i trådarna

Andreas Engelin, projektledare i Vara kommun.Andreas Engelin, projektledare i Vara kommun.

Andreas Engelin är en av projektledarna på Vara kommuns fastighetsenhet.

– Mixen mellan det administrativa och det praktiska med entreprenörerna är det bästa med jobbet. Det är också roligt att kunna serva invånarna med byggnader och lokaler som är anpassade till deras behov, säger han.

Det är ungefär ett halvår sedan som Andreas Engelin började på fastighetsenheten som finns på Vara Vårdcentrum.

I konferensrummet bredvid hans kontorsrum hänger ritningar i en ställning och några ligger på bordet. Just nu håller han i tre av de pågående projekten inom underhåll och nybyggnation som är hans område.

– Det största projektet jag håller på med nu är att slutföra det nya korttidsboendet. Det ska vara klart i april. Som det ser ut nu håller både tidsplanen och budgeten så att de kan börja flytta in i slutet av april, säger han.

Han håller också på med upphandlingen av ombyggnationen av Nästegårdsskolan och planerar en ombyggnation inne på Vårdcentrum där personal inom rehabverksamheten ska få nya förråd och utbildningslokaler.

– Vi projektledare är med hela vägen från idé till slutbesiktning, förklarar han.

Från analys till slutbesiktning

Det är många bitar i ett projekt.

– Det första är att göra en analys av behovet och sedan göra en förprojektering för att kika närmare på vilka krav man ställer på byggnadens utformning innan entreprenadarbeten kan påbörjas. Allt ska vara anpassat till verksamheten och det finns lagar och byggnadstekniska regelverk att förhålla sig till, säger han.

Tillsammans med konsulter med olika tekniska kompetenser tas det fram ritningar och kravspecifikationer. Efter det väntar antingen offentlig upphandling eller avrop till entreprenörer med ramavtal. Beroende på projektets storlek och vad som ingår behövs det även sökas bygglov i bland.

– Vi är med under hela byggnationen för att löpande stämma av så att vi verkligen får det som vi beställt och att allt fungerar som det ska. Sista steget är slutbesiktningen, säger han och förklarar att de vid större projekt arbetar med en totalentreprenör.

Samarbete

Andreas Engelin har tankar på att framöver använda sig av en annan form av arbetssätt genom partnering där det är lämpligt. Det innebär att man sluter ett samverkansavtal.

– Vi som byggherrar blir mer involverade i projekteringen och utförandet. Det blir ett bättre samarbetsklimat när man kan resonera om olika tekniska lösningar tillsammans och ibland komma fram till lösningar som vi kanske inte tänkt på från början. Man kan säga att vi sitter vid samma sida istället för mittemot varandra vid förhandlingsbordet, förklarar han.

Ett väl utformat samverkansavtal ger också incitament för både byggherre och entreprenör att hålla nere kostnaderna.

Entreprenörskap

Han är mycket intresserad av entreprenörskap och hur grupper samverkar och hur man formar team. Han ser gärna dokumentärer om drivna entreprenörer som Steve Jobs och Elon Musk och lyssnar på poddar inom området. Han har också varit entreprenör själv med ett eget företag inom mark och anläggning innan han började jobba inom offentlig förvaltning inom bygg och fastighet. Men det hela började någon helt annanstans. På Saab i Trollhättan, orten där han är uppvuxen och lever med sin familj.

– Jag utbildade mig till el-ingenjör och sedan jobbade jag med teknisk systemutveckling på Saab. Jag slutade strax innan konkursen och bytte bana i livet, säger han. Vara var dock långt i från okänd mark när han började jobbet. Han har vänner som bor i kommunen och släkt i grannkommunerna.

– Jag gillar Vara. Det bor gött fôlk här, säger han och skrattar.


4 snabba:

BÄSTA MED JOBBET?
Det är utvecklande att träffa så många männikor med olika intressen och behov och att få vara med i entreprenadbranschen.

LÄSER JUST NU?
Ljudboken Konsten att få superkrafter av Henrik Fexeus.

TITTAR PÅ?
Frikänd och the Playlist, båda på Netflix.

LYSSNAR PÅ?
Tyngre metall som In Flames och Metallica och gärna glamrock som Mötley Crüe. Ska på Metallicas konsert på Ullevi i sommar.Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.