2019-12-12 09:35Nyheter

Morgonpuls ger pigga barn

null

Att det är en kall och gråruskig novembermorgon verkar ingen bry sig om. ”Kom igen nu kör vi”, ropar förskoleläraren Madeleine Svensson. Musiken börjar pumpa ur högtalarna och vips så studsar en skolgård full med barn upp och ner till Madeleines rörelser. Det är morgonpuls på Nästegårdsskolan.

– Det är roligt att röra på sig och vakna till. Man blir piggare och det är lättare att koncentrera sig i skolan, säger Svea Bjelkholm som går i 3A.

Ständigt kommer det larmrapporter om att barn och unga rör på sig för lite. Ett stillasittande som på sikt kan få allvarliga konsekvenser. Morgonpulsen på Nästegårdsskolan är en motvikt till det här. Tre dagar i veckan, oavsett väder och årstid, samlas eleverna från förskoleklass upp till trean, för att dansa och hoppa igång dagen.

– Vi har sett att när eleverna har haft matteprov direkt efter morgonpulsen att det är en enorm skillnad, till det positiva. Barnen får lättare att koncentrera sig, berättar läraren Sofia Hildingsson.

– Forskning visar att om barnen får ”spralla” ur sig ordentligt, och får igång alla ämnen i kroppen så går skoldagen enklare. Koncentrationen blir bättre, man blir friskare och det blir inte lika stojigt under lektionerna. Det är jättecoolt att det verkligen fungerar, fortsätter Madeleine Svensson.

Passen påminner ofta om varandra. Det här för att barnen ska lära sig rörelserna och enklare hänga med. Och det verkar alla verkligen göra! Madeleine studsar fram och tillbaka och barnen hänger vant med i hennes rörelser.

Tanken är att all personal så småningom ska kunna hålla i ett pulspass. På sikt är förhoppningen att barnen själva också ska kunna hålla i ett pass. Dessutom finns det planer på att utveckla passen med hjälp av pulsband.

– Vi tror att pulsband kan motivera eleverna till mer rörelse, samt ge dem en större och tydligare förståelse utav rörelsens vikt. Vi vill också finna olika redskap/material som eleverna kan använda under rasterna för att få dem att röra på sig mer även under rasten, samt att det blir en naturlig del i barnens vardag, avslutar Madeleine. 


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling