2017-06-16 15:03Nyheter

Med miljön som arbetsverktyg

null

Varken hängbukssvinen Hans och Greta eller getterna Bääärit och Maräng verkar speciellt brydda att vi trappar in i hagen och hälsar på. Men så råder det också en väldigt harmonisk känsla på Ekebacka. Med sin placering mitt ute på schlätta är gruppboendet en liten oas, fri från omvärldens distraktioner.

På Ekebacka bor sex stycken brukare med kognitiva och psykiska funktionsnedsättningar inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Förutom att bo på lantgården bedrivs den dagliga verksamheten här. Tillsammans med personalen arbetar de med bland annat djurskötsel, vedhantering och trädgårdsarbete.

– Det ger oss stora möjligheter att skapa tydliga, strukturerade arbetsuppgifter. När världen i stort kan vara svår att förstå så är det skönt för brukarna att till exempel fokusera på att sköta om ett djur eller stapla ved. Man får en känsla att man bidrar och gör något betydelsefullt, berättar stödbiträdet Jonas Vidman.

– Kan jag sköta om djuren, ja då är jag ju en djurskötare. Man skapar en identitet och en stolthet. Då växer man som människa, fyller enhetschefen Emma Lefors i.

Ända sedan starten i slutet av 80-talet har Ekebacka drivits med en så kallad miljöterapeutisk inriktning. Det innebär, precis som det låter, att miljön används som ett pedagogiskt verktyg och naturlig del i vardagen för alla brukare. Pannan som värmer huset eldas med ved som de boende själva har kapat och staplat, äggen i omeletten kommer från några av de 70 hönorna och grönsakerna som används i matlagningen kommer från de egna landet. Ett kollektivt och hållbart tänkande där resurser tas om hand och fördelas.

Jonas Vidman, som jobbar som stödbiträade, visar upp landen där alla grönsaker för husbehov odlas. I år har de boende dock kommit fram till att ta det lite lugnare med zucchinin, som trivdes lite för bra förra året och tog över landet…

– Haha, ja till sist var vi ganska så trötta på att ha zucchini i all mat vi åt!

Tidigare år har det bland annat funnits slaktsvin, hästar och kalkoner på Ekebacka. Men eftersom verksamheten anpassas efter de boendes intressen och förutsättningar, tillsammans med boendets ekonomiska aspekter, så har verksamheten förändrats genom åren.

– Verksamheten förändras ständigt efter de personer som bor här. Finns det intresse för trädgårdsodling, ja då odlar vi i trädgården. Men det är inte så att vi måste göra det bara för sakens skull, säger Jonas.

Traditionellt så är de flesta gruppboenden placerade inne i samhällen, nära kommunikationer och annan service. En sund integrationstanke, men det passar inte för alla. Ekebacka fungerar som ett alternativ.

– Att ha möjligheten att bara kunna kliva ut i trädgården, blicka ut över fälten och låta tankarna sväva fritt är en ynnest. Vi lever och verkar i en fantastisk miljö här på Ekebecka, avslutar Jonas Vidman.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling