– Diplomet är ett bevis för att medarbetarna fått kunskap om demenssjukdomar samt verktyg att arbeta personcentrerat. Något som Socialstyrelsen betonar vikten av i de nationella riktlinjerna, säger Caroline Wall, enhetschef för demensboendena Södergård och Östergård i Vara kommun.
– Det viktigaste att tänka på är att se människan bakom sjukdomen. För att kunna bemöta på det bästa sättet krävs både kunskap om sjukdomen och diagnosen. Målet är att stärka självkänslan hos den som drabbats, ge stöd och hjälp så att livet blir så bra det bara kan vilket kräver både empati och intuition, säger Pia Eiderståhl Johansson, en av sju Stjärnmärktinstruktörer inom Socialförvaltningen i Vara kommun och tillägger:
– Det finns inget färdigt recept på hur man ska göra. Bemötandet varierar beroende på personen och situationen.
– Vi i Vara kommun satsar på att få alla verksamheter inom äldreomsorgen, inklusive biståndsenheten, rehabenheten och sjuksköteskeenheten, att bli Stjärnmärkta, oavsett om verksamheten har demensinriktning eller inte, säger Caroline Wall och avslutar:– Vi har nu satt en plan för att ro detta i land och vår förhoppning är att vara klara till sommaren 2025 med alla verksamheter.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.