2020-01-30 14:42Nyheter

Malte, 14, väljer cykeln i alla väder

null

Vara kommun är en del av det Västra Götalands-gemensamma projektet Vintercyklist, som syftar till att få fler att välja cykeln som transportmedel även på vintern. De vintercyklister som blir antagna till projektet får dubbdäck inklusive däckbyte och åtar sig i gengäld att cykla till och från jobb eller skola tre dagar i veckan under projektperioden. Varannan vecka ska de även rapportera in till kommunen hur vinterväghållningen varit.

En av de runt 20 personerna som deltar i Vara kommun är Malte Fimmerstad, som är 14 år och bor utanför Vara. Sedan projektet drog igång har han cyklat i princip varje dag, oavsett väder. Än så länge har det gått bra.

– Jag cyklar nästan varje dag, det är kanske två dagar sen i julas som jag har fått skjuts. Det är 6 kilometer till skolan, så det är en bit. Det tar ungefär en kvart-tjugo minuter att cykla. Att åka bil tar kanske 10-12 minuter så det är inte jättestor skillnad, berättar Malte.

Varför ville du vara med i det här projektet?

– Det var väl mest för att jag har möjlighet att cykla och att det går även på vintern. Man väljer ofta bort att cykla på vintern om man kan åka bil, men nu när jag har vinterdäck vågar jag cykla oftare. Det är också smidigare att cykla, man behöver inte vänta på någon buss eller så och slipper åka långa omvägar.

Vad vill du säga till de som tror att man inte kan cykla på vintern?

– Det går! Det är faktiskt möjligt. Det kanske inte alltid är en bra idé men har man rätt utrustning så går det.

Projektet Vintercyklist 2020 pågår till den 31 mars.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling