2017-10-02 17:00Nyheter

Lagmansgymnasiet - mitt i framtidens mötesplats

null

Projekt Sprinten är en av Vara kommuns största satsningar någonsin. När nu framtidens mötesplats för utbildning och kultur växer fram i Vara spelar Lagmansgymnasiet en central roll.

Just nu grävs och byggs det för fullt i kvarteret Sprinten i Vara. Kommunen har beslutat att satsa 150 miljoner kronor på att skapa ett centrum för utbildning och kultur i området, en satsning som bland annat ledde till att Vara, av tidningen Dagens Samhälle, blev utsedd till Årets Superkommun 2017. Först ut är nybyggnationen av skollokaler till den gymnasiala friskolan Academy of Music and Business, AMB. Efter det tar om- och tillbyggnad av Lagmansgymnasiet och Vara Konserthus vid.

Från att för ett par år sedan haft vikande elevantal har den trenden vänt och fler och fler söker sig till Lagmansgymnasiet. Aisar Sultan, som går första året på naturvetenskapsprogrammet, menar att det beror på att skolan känns lagom stor – här får man verkligen tid med lärarna.

– Jag känner att det är ett stort fokus på eleverna här. Eftersom skolan inte är jättestor så känns det som att lärarna verkligen har tid att hjälpa eleverna. Det har jag verkligen märkt den första tiden här, det känns jättekul att man får den hjälpen, säger Aisar.

Alexandra Håkansson, som går första året på barn- och fritidsprogrammet, håller med och tror dessutom att Sprinten kommer innebära att fler söker sig till gymnasiet.

– Jag tror att de nya lokalerna som byggs och allt annat runt omkring i området kommer locka ännu fler elever. Man märker att det satsas, säger Alexandra.

I år går det 425 elever på Lagmansgymnasiet. Lägg då ihop det med drygt 30 nya elever på AMB i år och runt 60 nya elever nästa år, så förstår ni att Sprinten-området med Lagmansgymnasiet, AMB och Vara Konserthus är och kommer bli en plats som sjuder av kreativitet, framåtanda och drivkraft. Något som skapar kraft och utveckling i hela Vara kommun.

– Utbildnings- och kulturklustret Sprinten syftar till att främja tillväxt och utveckling för invånare, näringsidkare och besökare. Vi bygger ett bildnings- och kulturkluster som innebär att fler människor kommer att bo här, besöka oss och ge underlag för det lokala näringslivet och även för våra kommunala verksamheter. Denna satsning har redan gett effekt, vi har idag en positiv befolkningsökning och efterfrågan på bostäder. Den här satsningen kommer att fortsätta att ge mervärde i många år framöver, säger kommundirektör Anna Cederqvist.

Årets Superkommun

Årets Superkommun är en utmärkelse som delas ut av Dagens Samhälle. Dagens Samhälle granskar Sveriges 290 kommuner för att sedan kora tre vinnare i kategorierna storstadskommuner, täta kommuner och landsbygdskommuner. Vara kommun blev Årets Superkommun i kategori landsbygd 2017!

Det här är Sprinten

Projekt Sprinten syftar till att skapa en kulturell mötesplats för studenter, besökare och invånare i alla åldrar, och öka flödet av besökare till kommunen. I projektet ingår nybyggnation av skollokaler till den gymnasiala friskolan Academy of Music and Business. En helt ny byggnad på ca 2000 kvm. I projektet ingår även om och tillbyggnad av Lagmansgymnasiet och Vara konserthus för att bättre kunna möta besökare och elevers behov. Bland annat ska en helt ny lokal, en så kallad Black box, byggas som ska erbjuda plats för större möten och aktiviteter.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling