2019-01-07 10:13Nyheter

Lagmanselever deltog på Svenska hjältar-galan

null

På galan Svenska Hjältar i december tilldelades 16-åriga Albin Blomster från Grästorp Svenska Hjältars ungdomspris för sitt stora engagemang i mottagandet av ensamkommande flyktingungdomar. Med som prisutdelare på den tv-sända galan på Cirkus i Stockholm var några av de ungdomar som Albin blivit kompis med de senaste åren.

Två av dem, Aref och Mohsen, läser el- och energiprogrammet på Lagmansgymnasiet i Vara. De har varit i Sverige i ungefär tre år och lärde känna Albin via föreningen NordSyd som verkar för att stötta ensamkommande i området.

Hur kom ni i kontakt med Albin och föreningen NordSyd?
– Vi hittade inte den, de hittade oss! Vi gör massor av olika aktiviteter, sportar, får hjälp med läxor och firar våra olika traditioner. Vi har väldigt kul tillsammans, berättar Mohsen.

Hur var det att dela ut pris på Svenska Hjältar-galan?
– Det var häftigt och kul, Albin förtjänar verkligen priset. Jag önskar att det fanns fler personer som han, som vågar ta sig fram och prata med folk och hjälpa till. När man är ny i ett land och i ett samhälle är det svårt att klara sig ensam, man behöver hjälp av andra. Det spelar inte någon roll om man är vuxen eller barn – man vet inte hur någonting fungerar. Då är det bra att få kontakt med någon som kan lära en hur man agerar i samhället. Albin hade inte några förutfattade meningar om oss, säger Aref.

Vidare berättar Mohsen att de tvingas möta en del fördomar, men han hoppas att galan ska bidra till att fler människor vill hjälpa till:

– Vissa kanske hör dåliga saker om flyktingar, men när de pratar med oss så förstår de att vi inte är några dåliga människor. Vi behöver bara accepteras och hitta ett jobb och leva våra liv som alla andra. Jag hoppas att folk ska se programmet och våga göra skillnad.

Ni läser el- och energiprogrammet på Lagmansgymnasiet, har ni något drömyrke?
– Att bli elektriker, en bra elektriker! Men jag drömmer också om att läsa vidare, kanske till teknisk ingenjör, berättar Mohsen.

Albin blev ju prisad som ungdomshjälte på galan. Utöver honom – har ni några andra hjältar?
– Nelson Mandela, att kämpa för mänskliga rättigheter är det viktigaste som finns!


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling