2023-05-03 10:56Nyheter

Kostenheten lagar mat till försvarsmaktsövningen Aurora 23

En man i svarta kock-kläder rör i en bytta.Wassim Al Habboush är en av alla kockar som tillagat maten till övningen.

De senaste dagarna har vår kostenhet arbetat intensivt med att planera för sitt uppdrag i försvarsmaktsövningen Aurora 23. För några veckor sedan fick kommunen en så kallad logistikhänvisning där vi beordrades producera 2000 portioner mat till Skaraborgs flygflottiljs, F7 i Såtenäs, övningar den 3 maj.

Maten har levererats till Försvarsmakten pö om pö under onsdagen. Kostenheten var på plats i Alléskolans kök redan klockan 04.45 för att tillaga frukosten, som skulle serveras övningsdeltagarna klockan 06.15 i morse.

Merparten av maten har tillagats i Alléskolans kök. Vanligtvis är det Lagmansgymnasiets kök som agerar kriskök men kostenheten har tagit till vara på övningstillfället och ser nyttan i att fler arbetslag får prova på hur det blir när saker förändras.

Sektionschef Inga-Lena Falkebäck berättar att det har varit utmanande men roligt.

– Det har krävts mycket planering men det har gått bra. Vi har duktiga medarbetare som alla bidrar på sitt sätt. Särskilt tacksamt har det varit att en av våra kockar är med i hemvärnet och har insikt i hur liknande övningar genomförts. Han har gett värdefulla råd om hjälpt till vid planeringen, berättar Inga-Lena.

Vara kommun, tillsammans med övriga svenska kommuner, statliga myndigheter, landsting och regioner, privata företag och frivilligorganisationer, är en del av civilförsvaret och behöver kunna stötta försvarsmakten vid ett angrepp.

– Vid en kris kan vi få en hemställan om att snabbt leverera stora mängder mat till försvaret så detta är ett jättebra sätt för oss att själva öva krisberedskap, säger kostchef Ann-Kristin Torstensson.

Dagens meny

Deltagarna i övningen har blivit serverade följande måltider:

Frukost: Gröt, ägg, yoghurt, flingor, bröd , mjölk och pålägg

Lunch: Köttstroganoff med bulgur och grönsaker

Middag: Egna pannbiffar med potatismos, vitkålssallad och lingon

Nattamat: Pastasallad med kyckling

Vi skickade även med 500 liter mjölk samt kaffe som kokats i stor stimgryta. Vi kokar cirka 100 liter kaffe vid tre tillfällen.

Om Aurora 23

Försvarsmaktsövningen Aurora 23 syftar till att höja förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Övningen är en av de största i Sverige på många år och över 26 000 personer övar tillsammans. Aurora 23 pågår mellan den 17 april och 11 maj 2023.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling