2019-04-03 14:12Nyheter

Kärlek på jobbet

null

En vigsel är för de flesta en av de viktigaste, finaste och mest kärleksfulla stunderna i livet. Tänk då att få vara med och spela en av huvudrollerna vid det här magiska tillfället. En verklighet för kommunens nio vigselförrättare.

– Det är verkligen ett drömjobb. Det är en underbar känsla att viga ett par, jag känner mig väldigt ödmjuk i den högtidliga stunden, säger Maria Karlsson, som till vardags jobbar i receptionen.

Varje år gifter sig omkring 70 par borgerligt i Vara kommun. Maria Karlsson har varit vigselförrättare sedan 2013 och har under åren vigt nästan 90 par.

– Tidigare jobbade jag med administrering av vigslar. Sedan blev jag föreslagen av kansliet till kommunstyrelsen att bli vigselförrättare. En fantastisk ynnest! Det händer något med mig när jag ska gå in och viga ett par…Känslan är fantastiskt! Men det känns alltid lite extra speciellt när man viger sina vänner och arbetskamrater och det har jag fått den stora äran att göra några gånger. Jag tänker särskilt på när jag vigde min bästa kompis i Huttla kvarn 16 aug 2014, vi har känt varandra sen vi var riktigt små och det var väldigt speciellt och känslosamt. Sen även när jag vigde mina vänner i Grebbestad 27 maj 2017, det var också speciellt.

En annan av kommunens vigselförrättare är konserthusets marknadschef, Thomas Tegnér.

– Det började med att flera kompisar frågade om jag inte kunde viga dem. Njae, sa jag, om ni ordnar att någon fixar det juridiska så är jag med och ordnar showen… Men ju mer jag tänkte på det ju mer sugen blev jag. Så när möjligheten dök upp, 2015, var det ingen tvekan! Jag vigde mitt första par utomhus på Bjertorp. Det var jättefint med eldar och häst och vagn. Men det var iskallt och vi frös som tusan. Men det var så vackert när den kalla luften bildade rök stod som pelare ur deras munnar när de sa ja i kylan!

Fler och fler väljer att gifta sig borgerligt. I Vara kommun beror ökningen främst på att Bjertorp slott, tillsammans med kommunen, 2014 började med drop in-vigslar på Alla hjärtans dag. I år droppade 31 par in och sa ja.

En viktig (men kanske inte så romantisk) aspekt av en vigsel är det juridiska. Passande då att även Vara kommuns jurist, Christoffer Jensen, är vigselförrättare.

– När jag arbetade som notarie vid Östersunds tingsrätt var det finaste rummet i huset det gamla vigselrummet. Rummet var en kvarleva från den tid då det var tingsrätten som förrättade borgerliga vigslar. På tingsrätten var vi eniga om att det var ytterst beklagligt att regeringen hade beslutat att ta ifrån oss den mest glädjande och positiva uppgiften som tingsrätten någonsin hade haft, att förrätta vigsel mellan två människor. När jag började min tjänst på kommunen, och råkade få ett samtal om borgerlig vigsel, var det självklart för mig att detta var ett uppdrag som jag ville vara del av. För mig känns det fantastiskt roligt och hedersamt att få vara med och utföra en så viktig uppgift som att förrätta vigseln på en av de viktigaste och mest glädjande dagarna i två människors liv.

Hur viktigt tycker du som jurist att just det juridiska väger in?

– Hela kommunens verksamhet utgår ju från legalitetsprincipen, om att den offentliga makten utövas under lagarna, men för egen del så tycker jag att juridiken är mindre viktig i sammanhanget, och att en vigsel i första hand handlar om glädje, kärlek och gemenskap. 


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling