Vara kommun behöver fler bostäder för att möta dagens och framtidens bostadsbehov. – Det är viktigt att kommunen kan fortsätta locka nya kommuninvånare men det är lika viktigt att de invånare som redan valt att bo i Vara kommun kan fortsätta göra det, säger Johanna Forslund Kullander, samhällsbyggnadschef.
För att möta bostadsbehovet pågår flera bostadsprojekt, däribland utvecklingen av Håkan Månsgården.
Att förstå och planera för bostadsbehovet är avgörande för att skapa en fungerande och hållbar bostadsmarknad, säger Forslund Kullander.
Efterfrågan på bostäder i Vara kommun är hög, särskilt i Vara tätort men även i de omkringliggande tätorter. Där ligger fokus främst på bostadstyper och upplåtelseformer som kan ge ”yngre äldre” möjligheten att byta från hus till mer passande bostadsalternativ. Idag består cirka 70 procent av bebyggelsen i Vara kommun av villor, medan resten utgörs av flerfamiljshus och ett mindre antal specialbostäder, som exempelvis gruppboenden och serviceboenden. De upplåtelseformerna som finns är i huvudsak äganderätter och därefter hyresrätter och ett fåtal bostadsrätter.
Framåt behöver vi bygga en större blandning av bostäder i Vara kommun. Vi pratar om allt från villor och radhus till attraktiva flerfamiljshus med olika upplåtelseformer. Det handlar om att möta behoven hos alla grupper av invånare och skapa en mer dynamisk bostadsmarknad som fungerar för alla, säger Johanna Forslund Kullander.
En nyproducerad bostad innebär ofta högre boendekostnader för den enskilde. Därför betonar Forslund Kullander vikten av att inte enbart fokusera på nybyggnation, utan också på förnyelse av befintlig bebyggelse. Genom att omvandla, bygga om och renovera i den befintliga bebyggelsen kan bostäder skapas i olika prisklasser, vilket skulle kunna ge fler möjligheten att exempelvis lämna ett hus för en annan mer anpassad bostad.
Idag bor många kvar i sina hus dels för att hålla nere boendekostnaderna och på grund av brist på attraktiva alternativ. Det är viktigt att komma ihåg att ett hus som förfaller på grund av att den som bor där inte mäktar med att ta hand om bostaden leder till värdeminskning för ägaren och bidrar till ovårdade fastigheter i samhället, säger hon.
Trots minskat barnafödande i västvärlden och i Sverige så behöver det byggas fler bostäder. I Vara kommun finns det exempelvis en brist på prisvärda villor för barnfamiljer. Johanna Forslund Kullander understryker vikten av att komplettera den befintliga bebyggelsen för att möjliggöra för flera att byta bostad i livets olika skeden.
Vi lever längre och våra liv innehåller både önskade och oönskade händelser. Det behöver speglas i bostadsutbudet så att människor med olika preferenser och förmågor kan bo kvar i kommunen samtidigt som fler ska kunna hitta hit, säger hon.
Bostadsutvecklingen är även viktig för att säkerställa tillgången på kvalificerad arbetskraft.
Företagsklimatet i Vara kommun är gott, men för att klara av den nuvarande och framtida bristen på kvalificerad personal behöver vi fler invånare. Att bygga fler bostäder är därför avgörande för att kunna erbjuda boendemöjligheter till den framtida arbetskraften, säger Johanna Forslund Kullander.
Ett av de pågående projekten är utvecklingen av bostadsområdet Håkan Månsgården, som kommer att erbjuda många nya bostäder centralt i Vara tätort. Samhällsbyggnadsförvaltningen arbetar nu med ett första planförslag för det nya bostadsområdet. Parallellt med det arbetet pågår en utformning av en översiktsplan samt en fördjupning av översiktsplanen för hela kommunen.
Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.