2023-06-20 06:00Nyheter

Gammalt byts ut mot nytt

Tillbyggnad i trä och glas på tegelhus. Runt om finns stängsel.Alléskolan i Vara genomgår en omfattande renovering. I en-planslängan har i princip allt blåsts ut invändigt och i tillbyggnaden finns en ny sal för träslöjd.

Det är inte bara elever på skolgården utan även byggnadsarbetare i varselkläder. På några ställen är skolgården avspärrad med stängsel.
Delar av Alléskolan och Alléhallen genomgår nämligen en omfattande renovering sedan en tid tillbaka. 
 
Skolan som fram till i dag har tagit emot flera generationer av elever under 53 år, genomgår nu en omfattande renovering. Just nu pågår två etapper parallellt med varandra. Den ena är längan i ett plan där salar för bild, slöjd, hem- och konsumentkunskap samt musik finns. Den andra etappen består av Alléhallen och omklädningsrummen som hör till innebandyhallen. 
– När renoveringen är klar kommer vi ha riktigt bra lokaler som ger fantastiska förutsättningar för att utbilda framtida generationer i de praktiska ämnena, säger Pelle Nilsson, utvecklingsledare på bildningsförvaltningen.
 
Helt nytt invändigt
Längan som egentligen heter byggnad 2-3 får nya entréer, nya fönster och tegelfasaden har fått partier med svarta cembritskivor samt värmebehandlad träpanel. 
Invändigt blir det i princip inget kvar. Allt det gamla byts ut mot nytt.
Mitt på byggnaden finns en tillbyggnad i två våningar. Överst finns ett teknikrum för bland annat den nya ventilationen. I markplan finns en inglasad sal för trä- och metallslöjd som redan är i bruk. Bredvid ska en sal med inriktning mot textil ligga. Ämnet slöjd är i dag ett ämne och inte två som tidigare, därför är det praktiskt att salarna ligger bredvid varandra.
I hem- och konsumentkunskapens lokaler fanns det tidigare åtta kök. Nu ska det bli 16 nya.
– Det ger bättre förutsättningar för eleverna att öva på de praktiska momenten, säger Pelle Nilsson.
Lärarna och skolledningen har varit med i processen med att ta fram ritningarna så att lokalerna utformas för att passa undervisningen på bästa sätt.
 
Plan
Arbetet med etappen påbörjades innan semestern förra året. Om planen håller ska entreprenörens arbete med lokalerna för bild och textil vara klart i sommar så att de kan börja användas under höstterminen. 
   – Om allt går som vi planerat hoppas vi att undervisningen i de totalt fem salarna ska vara igång innan jul. Men det kan hända saker som gör att det ändras, säger Olle Häggmark, projektledare på fastighetsenheten.
 
Idrottshallen
Snett emot huskroppen i ett plan pågår den andra etappen med ombyggnation av Alléhallen och omklädningsrummen som hör till innebandyhallen. 
Längs med skolgården där det tidigare varit ett stort glasparti byggs det till ett stort förråd.
– I princip allt i idrottshallen kommer att rivas ut och ersättas med nytt. Läktaren kommer att byggas upp på den andra sidan mot var den var tidigare, förklarar Olle Häggmark.
Arbetet med själva idrottshallen påbörjades efter påsk medan arbetet med omklädningsrummen påbörjades tidigare.
– Om allt går enligt plan ska det gå att ha gympa här när höstterminen 2024 startar, säger Olle Häggmark.
 
Moduler
Under tiden som renoveringen pågår har eleverna idrottslektioner antingen ute eller i innebandyhallen. De andra ämnena lärs ut i modulerna vid Parkskolan när de ordinarie lokalerna är under ombyggnad.
– Det innebär ändrade förutsättningar. Personalen är flexibel i att hitta vägar till en bra undervisning utifrån det. En stor eloge till eleverna också. De har skött det här jättebra, säger rektorn Mattias Norberg. 
 
För framtidens elever
Rektorn och projektledaren har veckovisa avstämningar för att på bästa sätt få ekvationen undervisning och byggarbetsplats att gå ihop.
– Det fungerar bra. Alla är så positiva till renoveringen, säger Olle Häggmark.
Mattias Norberg säger detsamma.
– Alla är lösningsinriktade. Vi gör det här för framtidens elever och det är roligt att det satsas på skolan, säger han.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman