2018-10-09 11:34Nyheter

Full fart i kvarteret Sprinten

null

Kvarteret Sprinten i Vara växer sig större dag för dag. Lokalerna till AMB, Academy of Music and Business, är nu färdigställda och undervisningen pågår för fullt. Den fortsatta byggnationen av Sprinten är centrerad till Lagmansgymnasiet och Vara Konserthus. Vid gymnasieskolan byggs just nu en ny flygel utmed Allégatan som även skapar en innergård och en ny entré. Inom kort kommer även en tretton meter hög svart byggnad torna upp bakom konserthuset och Lagman, den så kallade blackboxen.

Sparbanken Blackbox som den nya scenlokalen heter är en svart låda i jätteformat. Invändigt kommer den vara omkring 600 kvadratmeter, 13 meter hög och mycket flexibel. Ena dagen kan blackboxens multifunktionella scenrum användas till konserter, dansföreställningar och teater. För att nästa dag bli den perfekta konferenslokalen eller bankettsalen för 500 personer. 

Väggar och tak på plats till jul

Betongplattan som Sparbanken blackbox ska vila på är gjuten och inom kort kommer själva stommen att resas, den smideskonstruktion som väggar och tak ska monteras på. Enligt Dennis Johansson, platschef på PEAB, ska ett så kallat tätt hus vara klart till jul, det innebär alltså att väggar och tak är på plats och att man då kan börja med det invändiga arbetet. Enligt Dennis är det också då de egentliga byggnadstekniska utmaningarna startar.– Ja, när väl själva lådan är på plats börjar vi med det invändiga. Här blir det ju mycket att tänka på främst gällande akustiken. Men det är ett jätteroligt projekt och en spännande utmaning, säger Dennis Johansson. Parallellt med bygget av Sparbanken blackbox löper arbetet på med Lagmansgymnasiets nya entréflygel samt de övriga tillbyggnader som ska göras på Lagman. 

Ny välkomnande entré till Lagmansgymnasiet

– Den nya entrén kommer att bli en tydlig och välkomnande väg in i Lagmansgymnasiet. Elever, personal och besökare kommer mötas av en ljus och luftig miljö, öppna ytor med fristående grupprum och glesa studieplatser samt möbelgrupper för samkväm. Man kommer även se den nya utemiljön. Under den varma årstiden kommer denna gård kunna användas för utevistelse och såväl personal som elever kan sitta på utemöbler och fika. Detta blir den miljö som möter elever och personal dagligen samt våra gäster vid besök. Det här kommer att lyfta hela skolan och bidra till att göra Lagmansgymnasiet ännu mer attraktivt säger rektor Harald Lundqvist. 

Samtidigt som byggnationen pågår utvändigt projekterar arbetsgruppen för de ombyggnader som ska göras inne på konserthuset. Bland annat handlar det om utformningen av elevcaféet och det så kallade torget vid entrén. Hela projektet beräknas vara färdigt under hösten 2019.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling