2018-04-06 11:35Nyheter

Flickan i dörren vill flytta

null

I sommar kommer ett spännande projekt att genomföras i Skaraborgs 15 kommuner. Flera av kommunernas offentliga skulpturer kommer att få nya tillfälliga hem under projektnamnet Vart tog våra skulpturer vägen?.

Projektet Vart tog våra skulpturer vägen? har sitt ursprung i en hos skaraborgskommunerna gemensam önskan om ett samarbete kring den offentliga konsten. Inom projektet kommer Skaraborgs kommuner i sommar att byta skulpturer sinsemellan.

Under sommarmånaderna 2018 kommer Vara kommun därför att låna ut två verk och får själv ett tillbaka. Till Vara kommer bronsskulpturen Välkommen! av Linnea Jörpeland, stockholmsbaserad konstnär född 1971. Den glada hunden som sliter i sitt osynliga koppel brukar i vanliga fall finnas vid Ekebo äldreboende i Skövde. I Vara kommer skulpturen att placeras i Badhusparken, mellan minigolfbanan och Generationsparken.

Hjälp oss att hitta ett nytt hem

Vara kommun lånar ut skulpturgruppen On Tour som i vanliga fall hör hemma framför Vara Konserthus. On Tour är gjord av konstnärsgruppen Inges Idee och har funnits på plats sen konserthuset invigdes 2003. Skulpturerna kommer att hamna i Falköpings kommun vid Falbygdens museum och restaurangen i Planteringsförbundets park (Plantis).

Till Götene kommun, med placering vid Utsikten på Kinnekulle, lånas Flickan i dörren av Solveig Pripp. Skulpturen har stått placerad vid Torsgårdsskolan i Vara, där den fört en ganska undanskymd tillvaro – många kommuninvånare känner nog inte ens till att den finns. Det vill vi ändra på! Vi vill ha in förslag på placering som gör henne mer välbekant för fler och angelägen för många. Hon behöver en öppnare rymd omkring sig så att man kan se henne från två håll – se vad hon lämnar respektive möter. Samtidigt som fri yta är viktigt, måste man också kunna komma så pass nära att man kan uppfatta mer detaljer – flickans fläta, boken hon håller i handen, minspelet i ansiktet, handen på dörrhandtaget.

Förslag lämnas in via kommunens hemsida, www.vara.se/nytthem, eller i Bättre Vara-lådorna som återfinns i folkbibliotekens lokaler (Vara, Kvänum, Vedum och Stora Levene). Beslutet kommer att redovisas på kommunens hemsida och i Axet.

Om Vart tog våra skulpturer vägen?

Projektet pågår 6 juni – 31 augusti och därefter flyttar konstverken hem igen. Projektet syftar till att väcka tanken på hur vi uppfattar konst, och inte minst då konst i det offentliga rummet.

Projektet drivs av Kommunalförbund Skaraborg under projektledare Marie Beckmans ledning. Alla medel för flytt av skulpturer finansieras av beviljade projektpengar. 


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling