2020-06-30 10:15Nyheter

Elbil – ett självklart val för Levene hemtjänst

null

Under 2020 pågår projektet Fossiloberoende fordonspark i Vara kommun. Projektet syftar till att minska utsläppen från kommunens interna fordonspark. Två av delmålen är att öka tillgängligheten till förnybara drivmedel samt att förbättra kunskapen om detta hos kommunens medarbetare. En enhet som ligger i framkant på dessa områden är Levene hemtjänst. De har de senaste 4,5 åren successivt bytt ut sin bilflotta till elbilar. I dagsläget har hemtjänstgruppen endast en bil som inte går att köra på el.

Anna Benholm, enhetschef för Levene hemtjänst, berättar att det var självklart att välja elbil.

– Det är bland det bästa vi gjort! Vi har haft som mål att jobba mot hållbara lösningar så att köpa in elbilar kändes självklart. Bilarna i sig är lite dyrare än andra, men på lång sikt har vi igen det då det är en lägre bränslekostnad, säger Anna.

En annan positiv aspekt är allt administrativt arbete som försvinner.

– Tidigare la jag många timmar på att sitta med alla fakturor och kvitton från tankstationer, den tiden minskat avsevärt. Det är ett stort plus!

I början var medarbetarna på enheten något skeptiska till elbilarna, allt nytt tenderar att vara lite läskigt. Men ganska fort vände det och idag är i stort sett alla väldigt nöjda över med bilarna. De nyare elbilarna går upp till 40 mil per laddning och är mycket tystare än bilar som drivs på exempelvis bensin, vilket är bra ur arbetsmiljösynpunkt.

Hemtjänstgruppen har som rutin att alltid ladda bilarna när de kommer tillbaka till basen. Oftast behöver bilarna inte laddas mer än 30 minuter för att de ska kunna åka iväg igen. Men det är såklart beroende av att alla sköter sig och kommer ihåg att ladda bilen.

– Det har faktiskt bara hänt en gång att någon har blivit stående för att batteriet laddat ur. Och då hade de dessutom kört fel, annars hade det räckt hela vägen hem, berättar Lena Ekberg som är undersköterska och bilansvarig på Levene hemtjänst.

Levene hemtjänst är mycket nöjda med sina elbilar och enhetschef Anna Benholm ser gärna att fler i kommunen väljer miljövänligare alternativ.

– Jag uppmuntrar alla enheter att överväga elbil vid inköp av nya bilar! avslutar hon.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar- I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Stina Arvidsson
Kommunikatör
Stina Arvidsson
Maria Joelsson
Kommunikationschef
Maria Joelsson
Malin Körling
Kommunikatör
Malin Körling