2021-12-06 11:10Nyheter

Du blir vad du äter - möt vår kostchef

Vara kommuns kostchef Anki Tortensson.Vara kommuns kostchef Anki Tortensson.

Vad blir det för mat? Känns frågan igen? Tänk då att varje dag vara ansvarig för drygt 3200 luncher. Säg hej till Anki Torstensson, kostchef i Vara kommun.

Ann-Kristin, eller Anki som alla kallar henne, växte praktiskt taget upp vid spisen. Eller ja, rent geografiskt så var det på landet utanför Axvall, men maten var på ett eller annat sätt ständigt närvarande under hennes uppväxt. 
– Vi samlades alltid kring måltiden. Min mormor lagade mycket mat, min farmor var kokerska… Jag var alltid med och jag fick väldigt tidigt lära mig grunderna i hantverket och vikten av att ta tillvara de råvaror som fanns tillgängliga. Den filosofin, att vi tar tillvara på all mat, har jag haft med mig genom livet.
Sedan 2007 har Anki jobbat som kostchef i Vara kommun. Det innebär att hon har det yttersta ansvaret för den mat som serveras i kommunens verksamheter. Mat och måltider som ska sätta guldkant på dagen för både små och stora gäster.
– Mormor hade nog varit stolt över den mat som vi serverar idag. Vi handlar efter säsong från lokala producenter, vi försöker ta hand om all mat. Vi lagar maten från grunden, med kärlek och mycket tanke bakom. Vi vet precis vilka råvaror vi stoppar i maten.
Bästa maten
2019 blev maten på äldreboendena i Vara kommun utsedd till bäst i hela landet. I Socialstyrelsens undersökning svarade 85 procent av de tillfrågade att de var nöjda med maten och måltidsmiljön på sitt äldreboende. Det nationella snittet låg på 57 procent.
 
För de äldre i kommunen serveras oftast mat som känns igen och där smaker väcker både minnen och matlusten till liv. För kommunens mindre magar är matlusten också nyckeln. I förskolan läggs grunden till goda matvanor. Inom alla verksamheter är måltiderna näringsberäknade. Stort fokus läggs på att maten ska vara tillagad så nära gästen som möjligt och på att måltiden ska vara något man ser fram emot. Det ska finnas något för alla smaker och måltidsmiljön ska vara god så att alla kan sitta ner och äta i lugn och ro.
– Det viktigaste är att maten smakar gott och är en fröjd för ögat. Men det är många delar som spelar in i hur man som gäst upplever en måltid. Hur är miljön i matsalen? Vilka färger jobbar vi med på salladsbordet? Det är många aspekter som vi tar in och jobbar med för att skapa en härlig stund för våra gäster.
Bredd i jobbet
Även om mat är Ankis stora intresse så har arbetet som kostchef paradoxalt nog inneburit att hon inte längre lagar så mycket mat på jobbet. Rörande i grytor och knådande av degar har istället bytts ut till upphandlingar och utformade av nya kök som byggs i de kommunala verksamheterna.
– Men jag älskar det! Bredden i mitt jobb är underbar. Jag är fortfarande nyfiken och i det här jobbet lär jag mig verkligen nya saker hela tiden. Men varje dag är det viktigaste att leverera god och hälsosam mat i våra verksamheter. Det gör vi tack vare alla mina fantastiska medarbetare som jobbar ute i våra kök.
Med råvaror som svenskt kött, potatis från Svartemaden, ägg från Ulvstorp, färsk fisk från fiskehamnen i Göteborg, kalkon från Levene, viltfärs från vårt närområde och grönsaker från Arentorp så är det i slutändan Ankis personal som skapar den där berömda guldkanten för gästerna. Medarbetare som låter sin yrkesskicklighet kännas i varje tugga.
– Min personal är verkligen värda allt beröm de någonsin kan få. De är fantastiska och de betyder väldigt mycket för många människor. Mat berör och jag är väldigt stolt över den maten som vi serverar i Vara kommun.
FEM SNABBA:
 
BOR? 
I Kvänum tillsammans med min käraste livskamrat Per.
 
DRICKER GÄRNA? 
Vatten, men också ett gott italienskt rödvin. 
 
LÄSER JUST NU? 
”De bortglömda namnens bok” av Kristin Harmel.
 
TITTAR PÅ? 
Allt som har med sport att göra och gärna program som handlar om intressanta levnadsöden.
 
LYSSNAR PÅ? 
Gärna en spännande ljudbok under mina träningsrundor.Annars är det humör och känsla som avgör vilken musik som väljs allt från klassiskt till hårdrock.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har ca 1300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.