2024-04-23 06:27Nyheter

Dan har koll på fordonsflottan

Man klädd i varseljacka och jeans står bredvid en vit skåpbil.Dan Lindbäck är fordonsansvarig på Vara kommun.

Det behövs många kugghjul för att få kommunens stora maskineri att fungera. Ett av dem ansvarar Dan Lindbäck för. – Mitt jobb handlar bland annat om att se till att vi har de typer av fordon vi behöver och att de rullar, säger han. I hans uppdrag ingår också att arbeta med att uppnå politikernas beslut om att Vara kommun ska vara fossilfritt 2030.

Behoven av fordon i verksamheterna varierar stort från grävmaskiner, hjullastare, lätta lastbilar med flak och gräsklippare till personbilar, skåpbilar med kylanläggning och minibussar. Listan kan göras ännu längre. Enkelt uttryckt kan man säga att Dan Lindbäck ansvarar för allt som har hjul och motor och används av kommunens personal.

– Hemtjänstens och nattpatrullens bilar är de som körs allra mest. Nattpatrullen kan köra närmare 25 mil på ett pass och det gör de i ur och skur, säger han.

 

Bokar

Det blir arbete både framför datorn på kontoret och mer praktiska uppdrag för Dan. En del av arbetsdagen handlar om att se till att fordonen får service, besiktigas och däcken skiftade i rätt tid.

– En del enheter bokar tider själva och andra bokar jag åt, sedan får personalen åka till exempelvis bilverkstaden. Det är viktigt att sköta bilarna eftersom de ska rulla så mycket och alltid fungera, förklarar han.

Han ser också till att försäkringarna, skatten och andra fakturor betalas.

– I bland händer det olyckor med våra fordon som att någon halkat av vägen eller backat på en stolpe. Jag sköter kontakterna med försäkringsbolaget och bokar tid på verkstaden, säger han.

 

Batteristartare

De vanligaste problemet är att bilarna inte startar.

– Det verktyg jag använder oftast är batteristartaren. Många kör kortare sträckor och då hinner inte startbatteriet ladda. Andra enklare fel fixar vår mekaniker eller så får jag boka en tid på verkstaden och se till att den kommer dit, säger han.

Han ser också till att alkolåsen fungerar och är kalibrerade.

– Kommunens alla fordon har alkolås så man måste blåsa innan man kan köra i väg. Det är en bra säkerhetsåtgärd, säger han.

 

Skräddarsyr

Dan Lindbäck har hand om alla inköp av fordon och ibland behöver de skräddarsys efter behoven. Just nu håller han på med en beställning av en skåpbil där det ska finnas förvaring för bland annat verktyg och han letar efter en trailer som ska transportera gräsklipparen mellan kommunens orter.

– För vissa fordon behövs exempelvis E i körkortet och andra fordon som exempelvis minibussarna måste man ha särskild utbildning för att få köra. Jag bokar utbildare och ser till att det går att anmäla sig till kurserna, säger han.

 

Eldrivna fordon

Politikerna i Vara kommun har beslutat om en miljöstrategi som är grundad på FN:s globala mål för 2030. En del av den lokala strategin är att kommunen ska vara fossilfri till 2030 vilket innebär att de flesta fordonen som köps in drivs av el. Det finns bland annat lätta lastbilar, pick-up:er och framför allt personbilar som är eldrivna i flottan.

– Vi köpte den första eldrivna personbilen 2016. Det har skett en stor utveckling under de här åren, konstaterar han.

Totalt finns det ungefär 160 fordon i kommunens ägo varav 128 är personbilar. Ungefär 60 procent av alla personbilar är eldrivna idag. Kommunen fick utmärkelsen Störst förbättring av Miljöfordonsdiagnos 2023 för sitt arbete med omställningen.

Mindre drivmedel

Att antalet elfordon ökat har minskat kostnaden för drivmedel. Ett exempel: i december 2022 köptes det 10 108 liter drivmedel medan mängden för december 2023 var 7 289 liter.

– Elbilarna har klarat vintern bra. En laddning räcker lite kortare när det är kallt men nattpatrullen har kört som vanligt även när det varit under 20 minusgrader, konstaterar han.

När bilarna har rullat fyra-fem år i kommunens tjänst är det dags för Dan Lindbäck att sälja dem och någon annan får ta över ansvaret.Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.