2022-12-06 15:35Nyheter

Camilla Funke ger spartips med energi

Camilla Funke pekar en elcentral.Klimat- och energirådgivare Camilla Funkes första spartips är att skaffa sig kontroll över energiförbrukningen. Hur mycket el gör jag av med egentligen och på vad?

Har du frågor och funderingar kring hur du ska spara el, ändra uppvärmningssystem eller kanske satsa på solceller? Då kan du vända dig till Vara kommuns klimat- och energirådgivare.
– Vi är oberoende och hjälpen är gratis, säger Camilla Funke, en av tre rådgivare.
 
Camilla Funke och Raéed Alwan är klimat- och energirådgivare i Vara, Essunga, Grästorp, Skara, Lidköping och Götene kommuner. Deras tjänster finansieras av Energimyndigheten vilket gör dem kommersiellt oberoende. Under det senaste halvåret har de haft fullt upp och även tagit hjälp av konsulten och tidigare energirådgivaren Hugo Franzén.
– Våra tjänster har blivit väldigt efterfrågade nu på grund
av de höjda elpriserna och oron i världen, säger Camilla
Funke och förklarar att det numera är väntetid på att få
hjälp av dem.
För att så många som möjligt ska få information nu när den är som mest efterfrågad har de satsat på fler föreläsningar under hösten och vintern hos bland andra företag och organisationer men också för allmänheten.
Skaffa en strategi
En del saker går att ändra relativt lätt för att få ner förbrukningen och kostnaden för el och uppvärmning medan annat tar mer tid. Camilla Funkes första råd är att skaffa sig en strategi.
– Börja med att få kontroll på hur stor användningen är och vad den används till. Utifrån den kan man sedan göra en plan, säger hon.
Det man snabbt kan börja med är i hög grad kopplat till livsstil och beteende.
– Varmvatten är en av energitjuvarna. Behöver du duscha varje dag eller kan du minska tiden till hälften? Det är två olika sätt att halvera förbrukningen och kostnaden.
Allt som har med kläder att göra påverkar också både klimatet och energiförbrukningen.
kostnaden för bränslet och att veta att jag har tillgång till el.
– Måste du tvätta tröjan efter ha använt den en dag, kan du lufttorka kläderna istället för att torktumla? Tänk också på vilka kläder du köper. Det går åt mycket energi både att tillverka kläder och att tvätta dem, säger hon.
Ett annat spartips är att se över fönster, väggar och vinden. Hur är det med tätningen och isoleringen? Genom att sänka temperaturen inomhus minskas också energiåtgången. 1 grad minskar kostnaden med ungefär 5 procent.
Boka hembesök
Att byta uppvärmningssystem kräver mer planering och en ekonomisk investering.
– Det är svårt med generella råd så det är bra att boka in ett hembesök för att se vad som funkar bäst. Uppvärmningssystemet behöver vara anpassat till boendet, säger Funke och förklarar att de bara kan ge råd.
Beställningar och anläggandet får de vända sig till privata företag med.
 
Spara el och uppvärmning är två av tre delar som de jobbar mycket med just nu. Den tredje handlar om att skaffa sig kontroll över sin egen elproduktion, oftast i form av
solceller.
– Har man en elbil är det bra med solceller för att få ner kostnaden för bränslet och att veta att jag har tillgång till el. Men marknaden är överhettad just nu så det behöver inte vara fel att ha is i magen ett tag, säger hon.
Det gäller också att tänka långsiktigt.
– Även om elpriserna går ner periodvis är det inte över. Vi behöver hela tiden tänka på att minska användningen och säkra tillgången, säger Camilla Funke.
Det är mörkt och julen närmar sig. Hur ska man tänka kring julbelysningen inne och ute?
– Tycker du att det är viktigt så kan du prioritera den och kanske minska på annat samt välja energieffektiv belysning som inte drar så mycket el. Ett tips är att passa på att se över hela sin belysning när man sätter upp julgrejerna. Har jag LED-lampor överallt och tänk på att du ska ha ljust när du behöver det och släckt när du inte behöver det. Ska du köpa nytt - kolla på energieffektiviteten.
Läs mer:
Du hittar många tips på hemsidan: www.energimyndigheten.se.
Det finns också information på Vara kommuns hemsida: Vara kommuns energi- och klimatrådgivare
 



Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman