2022-12-20 07:00Nyheter

10 januari öppnar nya återvinningscentralen

Drönarbild över slättlandskap med en grusad och platt anläggning i mitten. Fordon och arbetsmaterial lite utspritt runt omkring.

Den 10 januari öppnar Avfall & Återvinning Skaraborg portarna till helt nybyggda och moderna Heljeved återvinningscentral strax utanför Vara.
– Det är spännande och roligt att få starta en helt ny återvinningscentral, säger Christina Storm, chef för Avfall & Återvinning Skaraborgs återvinningscentraler.
Gamla elsladdar, skrot och trädgårdsriset – allt det och lite till kan du ta med till Heljeved återvinningscentral som öppnar den 10 januari. Återvinningscentralen ligger på Fordonsgatan i utkanten av Vara tätort, öster om E20. Återvinningscentralen är beställd, byggd och ägs av Vara kommun men det är Avfall & Återvinning Skaraborg som driver anläggningen.
– Det är mycket som ska komma på plats, allt från plåster till containrar och personal, säger Christina.

Utan plastsäckar

ÅVC:n tar hand om avfall från privatpersoner och kommer inledningsvis vara öppen måndag till lördag med kvällsöppet på torsdagar. Anläggningen har plats för många olika sorteringsfraktioner och avfallet kommer att återvinnas utan plastsäckar.
– Vi ser fram mot att den nya ÅVC:n öppnar. En större och mer lättillgänglig central som underlättar för invånarna att sortera och återvinna. Man underlättar i utformningen av centralen för besökarna att få plats och det kommer att f innas fler fraktioner men man arbetar också med att göra det lättare att göra rätt med allt från skyltning till återkommande fraktioner för att underlätta flödet genom centralen, säger Erik Lindström, ordförande i tekniska nämnden i Vara kommun.

Grönt kort

På sikt kommer också det som kallas grönt kort att införas. Grönt kort innebär att de som vill efter en kortare utbildning får tillgång till återvinningscentralen även utanför bemannade öppettider.
– Det ger ännu mer tillgänglighet. Sammantaget känner vi att vår nya ÅVC är i trygga händer när Avfall & Återvinning Skaraborg tar över och att det kommer att ge mer än vad som har varit möjligt hittills, säger Erik Lindström.
Den 30 december är sista dagen för privatpersoner att lämna avfall för återvinning hos Ragn-Sells, därefter tar de bara emot avfall från företag.


Om Vara kommun

Hos oss är landskapet platt och vidderna stora, men det är inte bara naturen som ger oss möjlighet att se långt. Vi har en tradition av att arbeta långsiktigt och att vidga vyerna. Vara kommun har cirka 1 300 anställda, vilket gör oss till den största enskilda arbetsgivaren i vår kommun. Vi arbetar utifrån vår vision Vara vågar - I Vara finns det goda livet, hos oss är alla välkomna, här ser vi lite längre. Vi bygger för framtiden.


Kontaktpersoner

Sandra Hultman
Kommunikatör
Sandra Hultman